Proizvodnja rena: sadnja, đubrenje, zaštita

ren

Ren je biljka koja zahteva ujednačen režim vlage u zemlji, zavisno od tipa zemljišta, primenjuju se tri osnovna načina za sadnju.

Proizvodnja rena visokog kvaliteta, koji jedino ima produ na svetskom tržištu, prvenstveno zavisi od pravilnog izbora sadnog materijala.

Naime, nasuprot odomaćenog načina proizvodnje sadnica (reznica) rena iz „glave korena“, u poslednje vreme ovde se kao sadnica koristi jednogodišnji prirast vegetativnog korena (izdanci na kraju korena) i to samo od zdrave biljke.

Reznice treba da su pravilnog oblika, dugačke od 25-30 cm i da im je debljina od 6-12 mm. Samo ovakve sadnice daju ujednačen i kvalitetan koren pogodan za preradu i zbog toga vrlo cenjen i tražen na domaćem i stranom tržištu.

Reznice obavezno dezinfikovati.

Prilikom vađenja korena buduće sadnice seku se na naznacčenu dužinu, zatim se vežu u buntove i stavljaju u pesak ili frižidere da prezime i sačekaju prolećnu sadnju.

Sadnja rena

Optimalni rokovi za sadnju rena su od marta do polovine maja.               

Tri načina sadnje rena

Kako je ren biljka koja zahteva ujednačen režim vlage u zemlji, zavisno od tipa zemljišta, primenjuju se tri osnovna načina za sadnju.

Najzastupljenija je horizontalna sadnja u zemljištima koja imaju godišnji prosek padavina iznad 800 mm, tako da biljka u gornjim slojevima može osigurati dovoljno vlage. U protivnom, neophodno je u kritičnim momentima obaviti navodnjavanje.

Uspravni ili vertikalni način sadnje u humke, primenjuje se na zemljištima gde je visok nivo podzemnih voda, tako da se humičenjem izbegava suvišna vlaga i koren se razvija u optimalnim uslovima.

Kosi način sadnje koristi se u predelima gde su padavine oskudne i na zemljištima gde se javljaju periodične suše. U takvim kritičnim slučajevima to važi za sve oblike sadnje, treba obaviti navodnjavanje isključivo veštačkim putem, jer drugi oblici navodnjavanja kod rena nisu preporučljivi.

Ren se sadi u redove na razmaku od 50-80 cm, dok razmak biljke od biljke u redu iznosi 30 cm.

Dubina polaganja reznica zavisi oblika sadnje. Kod uspravne sadnje u humke, vrh sadnice treba da bude 2 cm ispod nivoa zemlje. Kod kose sadnje deblji kraj treba da bude 2-3, a zadnji 10 cm ispod zemlje.

Аubrenje zemljišta obavlja se pre sadnje, uglavnom pod tanjiraču, pre zatvaranja zimske brazde. Ukupne količine čistih hraniva iznose 180 kg/ha azota, 150 kg/ha fosfora i 200 kg/ha kalijuma.

Zaštita od korova obavlja se sredstvima na bazi „alahlora“ i „prometrina“ u razmeri 2:1, a tretiranje se obavlja neposredno posle sadnje, odnosno pre nicanja biljke.
 

Dragan Mijušković
PSSS 

 

 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede