Proizvodnja ranog krompira uz pokrivanje biljaka i tunele

mini tuneli 2

Rana proizvodnja krompira je opravdana iz više razloga.

Sa ekonomskog stanovišta jer je zarada od prodaje ranog krompira značajnija od prodaje u sezoni. Moguće je ostvariti dve žetve godišnje i na taj način intenzivirati korišćenje zemljišta i sistema za navodnjavanje.

O proizvodnji ranog krompira uz pokrivanje i korišćenju tunela piše Mira Miljković, dipl. inženjer poljoprivrede PSSS.

Proizvodnja ranog krompira 

Mladi krompir u kontinentalnom području na otvorenom polju pristiže za potrošnju krajem maja i tokom juna meseca.

Uz neposredno pokrivanje biljaka (bez noseće konstrukcije) agrilom, crnom folijom, slamom, plevom mladi krompir stiže 15-20 dana ranije za vađenje.

Korišćenjem toplih tunela, mladi krompir dospeva za mesec do dva ranije u odnosu na otvorenu baštu.

Najveću ekonomsku opravdanost ima gajenje ranog krompira uz nastiranje (malčiranje) i neposredno pokrivanje biljaka agrotekstilom i u tunelima bez grejanja. Posle prestanka opasnosti od kasnih prolećnih mrazeva pokrivka se skida, a to je u našim uslovima najčešće krajem aprila.    

Bez obzira na način proizvodnje, pre sadnje krtole se obavezno naklijavaju u prostorijama sa dovoljno difuzne svetlosti na temperaturi 12-15 stepeni. U protivnom klice se brže razvijaju, duže se i etioliraju i lako se lome pri sadnji, podseća Mirković.

Za sadnju se koristi samo zdrav i kvalitetan sadni materijal. Nije dobro koristiti sitne krtole iz predhodne godine jer postoji opasnost od virusne degradacije.

Vreme sadnje krompira

U tunelu za sadnju januara, a na otvorenom polju februara i marta, uz nastiranje zemljišta foto ili biorazgradljivom folijom (omogućava brže zagrevanje zemljišta) i odmah prekriva perforiranom folijom ili agrotekstilom koji obezbeđuju višu noćnu temperaturu za čitavih 5-8 stepeni (nema opasnosti od mraza).

Sa sadnjom se započinje kada je temperatura zemljišta 3-5 ºC na dubini 6-10 cm.

Nastiranjem zemljišta sa foto ili biorazgradljivom folijom temperatura zemljišta se podiže na 10-18 stepeni, a naklijali krompir niče za 18-22 dana.

Najčešće se đubri goveđim stajnjakom uz jesenju obradu sa 3-4 kg/m². Pod osnovnu obradu se unosi 20-30 g po m² 8:16:24 i predsetveno 10-15 g KAN-a po m².

Navodnjavanje i preventivne mere zaštite

Navodnjavanje je redovna agrotehnička mera u proizvodnji ranog krompira.

Zaštita od bolesti i štetočina je u redovnoj proizvodnji neophodna, jer krompir prati čitav niz bolesti i štetočina.

Međutim, u proizvodnji ranog krompira uz primenu preventivnih mera treba težiti potpunom isključivanju hemijskih preparata za zaštitu.

Osnovne preventivne mere zaštite čini korišćenje zdravog i kvalitetnog sadnog materijala, otpornost sorte, pravilan plodored i nastiranje zemljišta.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede