Proizvodnja cvekle u 2 roka setve, prolećni i postrni

proizvodnja cvekle

Za proizvodnju cvekle odabrati plodna zemljišta, parcele koje su prethodno đubrene stajnjakom. Voli sunce i toplotu, pa se uz navodnjavanje gaji postrno.

Svake godine površine pod cveklom u pomoravskom okrugu se povećavaju. Više je razloga za to:

  • tražena je povrtarska kultura,
  • može se proizvoditi kao rani i postrni usev i
  • zahvalna je zbog lake proizvodnje, lakog čuvanja i znatno bržeg vađenja u odnosu na šargarepu.

Cvekla je biljka izraženih zahteva za toplotom i ne otpornošću na mrazeve, podseća agronom Mira Miljković. U prolećnoj proizvodnji setva se obavlja početkom aprila, kada se zemljište zagreje na 6-10 stepeni, a u postrnoj do 15. jula.

Proizvodnja cvekle

Najbolje prinose daje na plodnim, dubokim zemljištima, bogatim organskom materijom, aluvijalnim zemljištima. Cvekla je osetljiva i na reakciju zemljišta, najviše joj odgovaraju pH 6,5-7. Na kiselim zemljištima prinosi su mali i lošeg kvaliteta.

Na lakim peskovitim zemljištima primenjuje se kombinovano đubrenje stajnjakom i mineralnim đubrivima. Na plodnim zemljištima nije potreban stajnjak, ali je za cveklu bolje da dođe na parcelu koja je predhodno đubrena ovim đubrivom. Mineralna đubriva se unose pred setvu, a jedan deo u prihrani.

Postrna proizvodnja cvekle uz organizovano navodnjavanje

Kao naknadni usev gaji se posle ubiranja graška, salate, ranog kupusa ili krompira. Pri postrnoj setvi postiže se bolji kvalitet cvekle, ali na temperaturi preko 30 stepeni inhibira se nicanje, pa se često dešava da letnja setva ne uspe.

Cvekla najbolje niče na temperaturi 15-20 stepeni, pa zbog toga sledi kolebanje kada je sejati. Pošto su letnji meseci sušni, topli i vlaga se brzo gubi iz zemljišta, letnja proizvodnja se ne može zamisliti bez navodnjavanja. Kod postrne setve na nekim zemljištima dolazi do izvesnih poremećaja u razvoju cvekle usled nedostatka bora, naročito ako je godina sa malo padavina. Pojavljuju se crne pege na listu i korenu.

cvekle

Cvekla može da se vadi u punoj zrelosti, kada ima najveći prinos, ali tada koren miriše na zemlju i ima grubu strukturu i debelu koru. Zato se, navodi Miljković iz PSSS, cvekla vadi sa nepotpunim porastom jer ima nežnu strukturu, tanku koru i bolje se čuva u trapovima.

Preporučujemo i ovaj tekst o proizvodnji cvekle

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede