Primer podrške sektoru proizvodnje krompira u Ukrajini

krompir vadjenje

Primer podrške proizvođačima krompira u Ukrajini kroz izgradnju 35 skladišta.

Ako se ima u vidu da su zime sve blaže, i da visoke dnevne temperature kreću već u februaru, kvalitetnim skladištenjem krompira za prodaju u prolećnim mesecima moći će da se bavi sve manji broj proizvođača.

Zbog toga je neophodno da se proizvođači koji žele da unaprede sistem skladištenja podrže kroz sistem subvencija Ministarstva poljoprivrede kako bi se što pre zaustavilo dalje smanjenje proizvodnje i sprečila trajna zavisnost od uvoza krompira, piše Nenad Nešović, mast. inženjer poljoprivrede Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Iz svega navedenog se može zaključiti da će u godinama koje dolaze kvalitetno skladištenje krompira biti znatno skuplje i komplikovanije, jer se mora investirati u kvalitetna skladišta, ventilaciju, rashladne sisteme i skuplju opremu za nanošenje preparata.

Činjenica je, kako ističe Nešović,  da odgovor na nove izazove u proizvodnji krompira trenutno u Evropi imaju samo pet zemalja (Francuska, Holandija, Belgija, Nemačka i Velika Britanija), i da one pokrivaju deficite drugih zemalja u prolećnim mesecima.

U daljem tekstu Nešović prenosi i primer podrške sektoru proizvodnje krompira od strane države Ukrajinskom udruženju uzgajivača krompira.

Podrška države ukrajinskim proizvođačima krompira

Institut za agrarnu ekonomiju je zajedno sa Ukrajinskim udruženjem proizvođača krompira razvio državni program za razvoj industrijskog uzgoja krompira za period 2021-2025, koji posebno predviđa izgradnju skladišta krompira uz finansiranje države od 30% .

Prema saopštenju za štampu udruženja, primena programa omogućiće izgradnju 35 skladišta krompira u Ukrajini, ukupnog skladišnog kapaciteta 158.600 tona.

Konkretno, biće izgrađena četiri skladišta za krompir ukupnog kapaciteta 41.000 tona u Čerkaskoj oblasti, osam skladišta za 38.200 tona u Lavovskoj regiji, šest skladišta za 29.000 tona u Černigovskoj oblasti, tri skladišta za 15.000 tona u Žitomiru region i dva skladišta kapaciteta 17.000 tona u Hersonskoj regiji. U ostalim regionima se planira izgradnja u manjim obimima.

Ukrajinsko udruženje uzgajivača krompira:
„Prosečni troškovi izgradnje takvog skladišta su 10-12 miliona UAH(300-350 000 e). Ako uzmemo u obzir da kredit za takvu izgradnju košta 27% godišnje, postaje jasno zašto mali i srednji industrijski proizvođači krompira ne mogu priuštiti takve troškove.“

U februaru je udruženje poslalo pismo ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tražeći pomoć u usvajanju državnog programa za razvoj industrijskog uzgoja krompira za 2021.-2025, koji su razvili stručnjaci iz udruženja i Instituta za agrarnu ekonomiju na zahtev Ministarstva za razvoj ekonomije, trgovine i poljoprivrede.

Udruženje je saopštilo da će državni budžet obezbediti 3,8 milijardi UAH (113 500 000,00 e) poreza, naknada i rasta prihoda od PDV-a za pet godina programa ako bude odobren.

Prema udruženju, broj industrijskih farmi krompira u Ukrajini smanjuje se godišnje za 10-13% zbog neisplativosti, rizičnosti i potrebe za velikim ulaganjima. Tako je, prema podacima udruženja, 2017. godine 1.296 gazdinstava bavilo industrijskim uzgojem krompira, a njihov broj se u 2018. smanjio na 1.114.

Izvor: Ukrajinsko udruženje uzgajivača krompira

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede