Kako sačuvati kvalitet krompira nakon vađenja i u skladištu

krompir na polju

Sačuvati plodove krompira nakon berbe je podjednako važno kao i obezbediti proizvodnju kojom ćemo proizvesti kvalitetan proizvod.

O pakovanju i čuvanju krompira pročitajte u tekstu koji je napisala Gordana Rehak, diplomirani inženjer Poljoprivredne stručne službe Srbije.

Kako sačuvati kvalitet krompira 

Mnogi ratari koji proizvode krompir veoma malo pažnje posvećuju higijeni ambalaže u koju vrše pakovanje. Osim toga, malo se vodi računa i o očuvanju kvaliteta, što bi trebalo da je na prvom mestu, jer je plasiranje na tržište nešto što je od velike važnosti za ostvarivanje profita. Lepo spakovan i obeležen, svakako bi bio poželjan za svakog kupca. To je nešto što bi poljoprivrednici trebali da stave na prvo mesto posle kvaliteta.

Da bi se kvalitet krompira održao, potrebno je da se posle vađenja krompir očisti od primesa, blago isuši kako bi se izbeglo znojenje, i to sa temperaturom nižom za 2-3 stepena od trenutne temperature. Krtole treba klasirati i po mehaničkim oštećenjima koja nastaju u toku vađenja ili prilikom transporta i izvršiti najpre zarastanje oštećenja temperaturom od 15-20 stepeni. Vlažnost vazduha treba da bude od 90-95 %, nakon toga se temperatura spušta za 0,5 stepeni dnevno da ne bi došlo do temperaturnog stresa.

Skladištenje

Skladište pre skladištenja treba provetravati petnaestak dana, pri čemu se gubitak u transpiraciji može svesti na minimum, kako bi se izbeglo nagomilavanje redukujućih šećera i sprečilo klijanje. Ukoliko se krompir koristi za preradu, temperatura treba da bude 10 stepeni. Sprečavanje klijanja krompira postiže se niskim temperaturama ili korišćenjem hemijskih sredstava, pri čemu kod upotrebe hemikalija, treba voditi računa o trajanju karence, koja je za većinu preparata oko 40 dana. 

Semenski krompir se ne tretira hemijskim sredstvima i treba ga odvojiti u skladištu od merkantilnog.

Što se tiče održivosti kvaliteta krompira, pomenuli smo da krompir gubi vlagu prilikom disanja i transpiracije, odnosno kalira, pa je potrebno održati kvalitet odgovarajućom nižom temperaturom, pri čemu semenski krompir neće isklijati, a kasnije će slabije nicati i ostvariti lošiji prinos, a merkantilni će biti lošijeg kvaliteta i smanjiće količinu. Ipak, i prilikom dobrog skladištenja, gubici usled disanja i transpiracije su oko 8 %, a prilikom truljenja i oštećenja oko 3%.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede