Za rast i razvoj biljaka pH vrednost zemljišta je od velikog značaja. Utiče i na efekat unetih organskih i mineralnih đubriva u zemljište.
pH vrednost zemljišta je egzaktno utvrđena aktivnosti vodonikovih jona. Svaka promena pH vrednosti čak i za jednu jedinicu dovodi do promene koncentracije vodonikovih jona (H+). Većini povrtarskih biljaka odgovara blago kisela do neutralna vrednost ovog parametra.
Reakcija zemljišta ili pH vrednost zemljišta ima veliki uticaj na rastanje i razviće biljaka i mikroorganizama, na brzinu i pravac hemijskih i biohemijskih procesa koji se odvijaju u zemljištu. Usvajanje hranljivih elemenata, intenziet mikrobiološke aktivnosti u zemljištu, mineralizacija organskih materija, razlaganje zemljišnih mineraala i rastvorljivost teško rastvorljivih jedinjenja i drugi fizičko-hemijski procesi u velikom stepenu zavise od pH vrednosti zemljišta.
Osim toga, pH vrednost zemljišta ima veliki uticaj na efekat unetih organskih i mineralnih đubriva u zemljište. Marija Janjić, diplomirani inženjer poljoprivrede i savetodavac PSSS podseća na optimalne pH vrednosti zemljišta za najznačajnije povrtarske biljke.
Optimalna pH vrednost zemljišta za pojedine povrtarske kulture:
- Luk (Allium cepa) 6,5 – 7,0
- Paradajz (Solanum lycopersicum) 5,8 – 7,0
- Paprika (Capsicum annuum) 5,8 – 7,5
- Plavi patlidžan (Solanum melongena) 6,5 – 7,5
- Krompir (Solanum tuberosum) 5,5 – 6,5
- Krastavac (Cucumis sativus) 5,8 – 7,2
- Dinja (Cucumis melo) 6,0 – 7,5
- Lubenica (Citrullus lanatus) 5,5 – 7,0
- Tikve (Cucumis melo) 6,0 – 7,0
- Salata (Lactuca sativa) 6,2 – 7,4
- Endivija (Cichorium andivia) 6,5 – 7,5
- Radič (Cichorium intybus var. foliosum) 5,8 – 7,2
- Šargarepa (Daucus carota) 5,5 – 7,0
- Peršun (Petroselinum crispum) 6,5 – 7,5
- Paškanat (Pastinacia sativa) 6,5 – 7,5
- Celer (Apium graveolens) 6,5 – 7,5
- Grašak (Pisum sativum) 5,8 – 7,5
- Pasulj (Phaseolus vulgaris) 6,5 – 7,0
- Spanać (Spinacea oleracea) 5,0 – 7,5
- Blitva (Beta vulgaris var. cikla) 6,5 – 7,5
- Cvekla (Beta vulgaris var. conditiva) 5,8 – 7,0
- Kupus (Brassica oleracea) 5,8 – 7,0
- Kelj (Brassica oleracea var. sabauda) 5,8 – 7,0
- Kelj pupčar (Brassica oleracea var. gemmiferae) 6,0 – 7,0
- Lisnati kelj (Brassica oleracea var. acephala) 6,0 – 6,8
- Keleraba (Brassica oleracea var. gongylodes) 6,4 – 7,2
- Karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) 5,0 – 6,5
- Brokoli (Brassica oleracea var. italic) 5,0 – 6,5
- Kineski kupus (Brassica rapa ssp. pekinesis) 5,0 – 6,5
- Rotkva (Raphanus sativus var. niger) 5,4 – 7,0
- Rotkvica (Raphanus sativus var. sativus) 5,5 – 7,2