Претрага
Претрага

Optimalne pH vrednosti zemljišta za 30 povrtarskih biljaka

Za rast i razvoj biljaka pH vrednost zemljišta je od velikog značaja. Utiče i na efekat unetih organskih i mineralnih đubriva u zemljište. pH vrednost...

Galenika

Za rast i razvoj biljaka pH vrednost zemljišta je od velikog značaja. Utiče i na efekat unetih organskih i mineralnih đubriva u zemljište.

pH vrednost zemljišta je egzaktno utvrđena aktivnosti vodonikovih jona. Svaka promena pH vrednosti čak i za jednu jedinicu dovodi do promene koncentracije vodonikovih jona (H+). Većini povrtarskih biljaka odgovara blago kisela do neutralna vrednost ovog parametra.

Reakcija zemljišta ili pH vrednost zemljišta ima veliki uticaj na rastanje i razviće biljaka i mikroorganizama, na brzinu i pravac hemijskih i biohemijskih procesa koji se odvijaju u zemljištu. Usvajanje hranljivih elemenata, intenziet mikrobiološke aktivnosti u zemljištu, mineralizacija organskih materija, razlaganje zemljišnih mineraala i rastvorljivost teško rastvorljivih jedinjenja i drugi fizičko-hemijski procesi u velikom stepenu zavise od pH vrednosti zemljišta.

Osim toga, pH vrednost zemljišta ima veliki uticaj na efekat unetih organskih i mineralnih đubriva u zemljište. Marija Janjić, diplomirani inženjer poljoprivrede i savetodavac PSSS podseća na optimalne pH vrednosti zemljišta za najznačajnije povrtarske biljke.

Optimalna pH vrednost zemljišta za pojedine povrtarske kulture:

  1. Luk (Allium cepa) 6,5 – 7,0
  2. Paradajz (Solanum lycopersicum) 5,8 – 7,0
  3. Paprika (Capsicum annuum) 5,8 – 7,5
  4. Plavi patlidžan (Solanum melongena) 6,5 – 7,5
  5. Krompir (Solanum tuberosum) 5,5 – 6,5
  6. Krastavac (Cucumis sativus) 5,8 – 7,2
  7. Dinja (Cucumis melo) 6,0 – 7,5
  8. Lubenica (Citrullus lanatus) 5,5 – 7,0
  9. Tikve (Cucumis melo) 6,0 – 7,0
  10. Salata (Lactuca sativa) 6,2 – 7,4
  11. Endivija (Cichorium andivia) 6,5 – 7,5
  12. Radič (Cichorium intybus var. foliosum) 5,8 – 7,2
  13. Šargarepa (Daucus carota) 5,5 – 7,0
  14. Peršun (Petroselinum crispum) 6,5 – 7,5
  15. Paškanat (Pastinacia sativa) 6,5 – 7,5
  16. Celer (Apium graveolens) 6,5 – 7,5
  17. Grašak (Pisum sativum) 5,8 – 7,5
  18. Pasulj (Phaseolus vulgaris) 6,5 – 7,0
  19. Spanać (Spinacea oleracea) 5,0 – 7,5
  20. Blitva (Beta vulgaris var. cikla) 6,5 – 7,5
  21. Cvekla (Beta vulgaris var. conditiva) 5,8 – 7,0
  22. Kupus (Brassica oleracea) 5,8 – 7,0
  23. Kelj (Brassica oleracea var. sabauda) 5,8 – 7,0
  24. Kelj pupčar (Brassica oleracea var. gemmiferae) 6,0 – 7,0
  25. Lisnati kelj (Brassica oleracea var. acephala) 6,0 – 6,8
  26. Keleraba (Brassica oleracea var. gongylodes) 6,4 – 7,2
  27. Karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) 5,0 – 6,5
  28. Brokoli (Brassica oleracea var. italic) 5,0 – 6,5
  29. Kineski kupus (Brassica rapa ssp. pekinesis) 5,0 – 6,5
  30. Rotkva (Raphanus sativus var. niger) 5,4 – 7,0
  31. Rotkvica (Raphanus sativus var. sativus) 5,5 – 7,2
Podeli sa prijateljima:

Preporučeno