Proizvodnja kelerabe tokom cele godine, a prinosi i preko 30 t/ha

kelerabe

Proizvodnja kelerabe (Brassica oleracea var. Gongylodes). Biljka iz porodice kupusnjača. Može se sejati i brati cele godine, brzo raste.

Za ishranu, u svežem stanju ili obareno, koristimo zadebljalo stablo koje se formira malo iznad površine zemljišta. Oblik zadebljalog stabla je najčešće okrugao, ali postoje i forme koje su kruškastog oblika. Najčešće gajimo sorte sa zelenim stablom, a u poslednje vreme povrtari nude i ljubičaste kelerabe. Kod nas se ovo povrće gaji u manjem obimu kako na otvorenom, tako i u plastenicima i staklenicima. Prednost biljke je što brzo raste i može se sejati i brati cele godine, a postoji i odgovarajuće tržište.

Proizvodnja kelerabe

Kao i ostale kupusnjače i keleraba je dvogodišnja biljka, podseća agronom Ljubodrag Pantelić. Cvast se formira u drugoj godini. Dešava se da rane sorte formiraju u prvoj godini cvet, bez formiranja jabučice, ukoliko su u ranim fazama rasta bile izložene niskim temperaturama. Optimalna temperatura za rast i formiranje zadebljale stabljike je 14-20 °C.

Za ranu proizvodnju su pogodna zemljišta lakše strukture, a za kasnu proizvodnju su bolja zemljišta sa većim kapacitetom za vodu. Za proizvodnju nisu poželjna kisela zemljišta (optimalna ph 6-7). U proizvodnji, ističe Pantelić, neophodno poštovati plodosmenu. Da bi se ponovila sadnja na istoj parceli treba da prođe najmanje 3 godine.

Rasad i nega useva kelerabe

Đubrenje uraditi prema agrohemijskoj analizi zemljišta.

Proizvodnja se može raditi iz rasada (najčešće) i direktnom setvom (retko). Za ranu proizvodnju rasad se proizvodi u zaštićenom prostoru uz optimalnu temperaturu od 16 °C. Za jesenju proizvodnju rasad se može gajiti na otvorenom ili kontejnerima.

Rasad se u prolećnoj sadnji rasađuje na 25×30 cm sa oko 16 biljaka na m² a, u jesenjoj sadnji se može rasađivati na rastojanju 35×35 cm sa oko 12 biljaka na m². Nega useva je ista kao kod kupusa. Najvažnija mera je održavanje vlage zemljišta iznad 65 % PVK, da u slučaju jačih padavina ne bi došlo do pucanja jabučice, navodi Pantelić, savetodavac PSSS.

Prinos kelerabe i do 50 t/ha

Berba rane kelerabe počinje u maju i junu, kasna se bere do kraja oktobra. Prinosi kelerabe se kreću od 20 do 30 t/ha, a kasnih jesenjih i do 50 t/ha.

Recept za ukusnu čorbu od kelerabe

Ovo ukusno i korisno povrće sadrži 12 % suve materije i 7 % ugljenih hidrata i vitamina. Ima malo kalorija i odličan je izvor vitamina C. Niz je prednosti ovog povrća. Između ostalog povoljno deluje i na zdravlje kostiju, limfni i sistem za varenje, vezivno tkivo, zube i desni.

Možemo je „grickati“ sirovu ili je pripremiti za salate u kombinaciji sa drugim povrćem. Sok je prijatnog ukusa, ali ga treba odmah popiti, jer stajanjem dobija ljutkast ukus. Variva i čorbe su veoma ukusni. Jestivi su i mlado lišće i stablo.

Za čorbu od kelerabe potrebno je 250 gr očišćenog povrća staviti u 1,5 litara juneće supe da proključa. Kada omekša izvadimo je i isečemo na kockice ili izblendiramo. Potom vratimo u supu i dodamo so, biber i začine. Uz kelerabu odlično pristaje mirođija. Ova čorba je vrlo ukusna ako se u nju pri kraju kuvanja dodaju prethodno izmešani pavlaka i jaje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede