Priprema semena za setvu
Podgrevanje semena krastavca, lubenice, dinje, crnog luka i paradajza na temperaturi i do 50 ºC, uz stalno mešanje, tokom tri časa, omogućuje brže nicanje ali i smanjuje zarazu semena.
Kvašenje se primenjuje za seme više vrste povrća gde se seme u vrećicama potapa u toplu vodu (oko25 ºC) uz povremeno vađenje , dok ne nabubri.
Naklijavanje semena obavlja se između dva sloja dobro navlažene tkanine pri temperaturi od 25 ºC. Seme se redovno vlaži i povremeno meša da bi se obezbedilo dovoljno kiseonika za klijanje.
Nakvašeno i naklijalo seme se seje samo u vlažno zemljište.
Seme povrća se može izložiti delovanju niskih temperatura (od -1 do 3 ºC), a seme čvrste semenjače (šargarepa, cvekla) se skarifikuje u pesku ili se u platnenu kesu stavi krupan šmirgl papir.
Za dezinfekciju semena se pored t od 45 ºC koristi oparak od kamilice, fermentisani ekstrakt koprive i kalijum permanganat (1-3 gr u 10 l vode).
Setva povrća
Povrće se najčešće seje u redove u pravcu sever-jug koji omogućava pravilan razvoj biljaka.
Setva može biti ručna i mašinska koja omogućava pravilan raspored biljaka na željeno rastojanje u redu.
Seje se u pantljike dvoredne, troredne, četvororedne ili višeredne s razmakom između redova od 10-30 cm, a između pantljika 35-70 cm. Tako se dobija staza sa koje se obavlja nega useva u redovima, a omogućeno je korišćenje mehanizacije.
Setva u kućice karakteristična je za krastavac, lubenice, dinje, tikve, pasulj, ali i za sadnju krompira.
Setva omaške, iz ruke, po celoj površini, primenjuje se kod nekih vrsta kao kod proizvodnje arpadžika na otvorenoj leji.
U organskoj njivskoj proizvodnji preporučuje se setva na gredice (1,2 ili 4 reda) što omogućava brzo sušenje zemljišta, olakšava međurednu obradu, olakšan je prohod mašina. U povoljnim uslovima, grašak, kupus, rotkvice, rotkve, niču za 4-6 dana, tikve, krastavac, bob, paradajz, salata, spanać za 5-8 dana, dinja, kukuruz, cvekla, pasulj za 7-10 dana, lubenica i plavi patlidžan za 10-14 dana a luk, šargarepa, paškanat, paprika i peršun za 12-18 i celer za 16-22 dana.
Povrće se gaji i sadnjom vegetativnih biljnih organa pa se crni luk proizvodi iz sitnih lukovica arpadžika, beli luk iz delova lukovice – čenova ili vazdušnih lukovica. Krompir se proizvodi iz cele ili isečene krtole, reznicama stabla – paradajz i krastavac, a neki na račun rezervnih delovaili listova- karfiol, praziluk, brokoli.