Krompirova zlatica – Kako zaštititi usev? Mladi krompir ne tretirati!

krompirova zlatica krupno

Krompirova zlatica je kod nas najznačajnija štetočina krompira. Redovno je prisutna u svim lokalitetima u velikoj brojnosti. 

Na području Srbije usevi krompira se, u zavisnosti od sortimenta, vremena sadnje, lokaliteta i upotrebe sistema za navodnjavanje, nalaze u fazi od razvoja listova do faze početka sklapanja redova. Usevi namenjeni za ranu proizvodnju su u procesu vađenja.

Pregledom useva uočeno je prisustvo odrsalih jedinki, jajnih legala i larvi krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata), saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

krompirova zlatica jajno leglo
Jajno leglo krompirove zlatice, foto: PIS

Krompirova zlatica može uništiti listove

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve hraneći se listovima. Larve su mnogo štetnije od odraslih jedinki i za kratko vreme mogu uništiti veliku površinu lista. U toku je piljenje larvi krompirove zlatice, a najavljene visoke temperature usloviće masovnije piljenje larvi.

Preporuka

PIS preporučuje pregled useva na prisustvo larvi te štetočine i ukoliko se regitruje njihovo prisustvo primena nekog od insekticida:

  • Mospilan 20 SG, Tonus, Volley 20 SP, Kestrel, Wizzzaard, Afinex, Zlatospilan, Asheta, Epik (acetamiprid) 0,2 – 0,25 kg/ha ili
  • Alverde (metaflumizon) 0,25 l/ha.

Ulazimo u period u kojem će lokalno biti uslova za padavine. Sa ciljem zaštite krompira od patogena prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani), pre padavina, preporučuje se primena nekog od fungicida:

  • Dithane M 45, Mankogal 80, Mankogal extra, Vilozeb, Prevent 80 WP, Manfil 80 WP, Nota, Titilar 75 WGD (mankozeb) 2-2,5 kg/ha ili
  • Polyram DF (metiram) 2 kg/ha.

U usevima koji su namenjeni za proizvodnju mladog krompira ne preporučuju se hemijske mere zaštite.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede