Plamenjača krompira može uništiti celu biljku

plamenjaca krompira ZR

Prvi simptomi pojave plamenjače krompira (Phytophthora infestans) se javljaju na lišću na mestu ostvarene zaraze posle perioda inkubacije.

 

Simptomi pojave plamenjače krompira

Simptomi su u početku u obliku vodenastih pega tamno zelene boje. Boja pega prelazi u žutu, posle čega se tkivo u okviru pega suši odnosno nekrotira. Ukoliko se nastave povoljni uslovi za razvoj bolesti, nekroza lisnog tkiva se povećava sve dok ne zahvati celu lisnu masu.

Pege su sa naličja lista oivičene beličastim oreolom (micelija, konidiofore i konidije). Prisustvo beličastog oreola oko obolelog i uginulog tkiva je karakteristično za plamenjaču.
Na stablu se javljaju tamne pege koje se međusobno spajaju tako da čitava stabljika bude zahvaćena bolešću. U uslovima veće vlažnosti i umerenih temperatura micelija sa konidioforama i konidijama oko nekrotiranog tkiva je uočljivija.

Ukoliko beličasti oreol nije vidljiv, a nismo sigurni da li se radi o plamenjači, to možemo vrlo jednostavno proveriti na sledeći način. List sa nekrotičnim pegama se stavi na vlažan filter papir ili običan novinski papir u običnu čašu koja mora biti poklopljena. Ako se radi o plamenjači za oko jedan dan će se na rubnom delu pege na naličju lista javiti beličasti oreol.

Bolest može da se proširi i zahvati krtole. Na preseku krtole se uočava zaraženo tkivo u njenom površinskom delu, dubine do oko 15 mm. Boja obolelog tkiva je crvenkasto mrka, rđastog izgleda. Ukoliko su uslovi povoljni za razvoj bolesti kod masovne infekcije gde nije primenjena adekvatna zaštita i na vreme, bolest zahvata celu biljku i čitav usev krompira može biti uništen.

Mere u tehnologiji proizvodnje

Izbegavanje plamenjače krompira na sledeći način:

a) ranija sadnja;

b) naklijavanje sadnog materijala;

c) korišćenje ranijih sorti.

Kraći period vlaženja lista na sledeći način:

a) uzgoj krompira na većem rastojanju redova;

b) izbegavanje đubrenja visokom dozom azota;

c) izbegavanje uzgoja krompira u hladu ili od vetra zaštićenim mestima;

d) korišćenje navodnjavanja u brazdu;

e) navodnjavanje u delu dana koji ne omogućava duže zadržavanje vode na listu.

Hemijsko suzbijanje plamenjače krompira

Izvodi se tretiranjem useva fungicidima za tu namenu. Fungicid primeniti kada se ostvare uslovi za zarazu, na bazi prognoze pojave bolesti (umerene temperature, oblačnost, kiša ili obilne rose).
Pored pravilnog izbora preparata i momenta tretiranja veoma je važna i za uspeh zaštite neophodna pripremljenost i podešenost aplikatora (prskalica), pravilno, ujednačeno nanošenje preparata na površinu lišća, i potrebna količina tečnosti da bi se preparat rasporedio na celu lisnu površinu.

Ukoliko bolest zahvati lisnu površinu da bi se sprečilo zaražavanje krtola neophodno je uništiti nadzemnu masu pre vađenja krompira da bi se sprečilo da inokulum sa lista dospe do krtola. Za tu svrhu se mogu koristiti herbicidi desikanti.

Marinko Jovičić, inž. specijalista zaštite bilja

psss.rs
Foto: pisvojvodina.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede