Prozvodnja ranog i letnjeg krompira u zaštićenom prostoru i na otvorenom

krompiri

Proizvodnja ranog krompira je najrentabilnija u toplijim rejonima. Najpogodnija su plodna, laka, topla, dobro obrađena zemljišta.

Sadnja se uz određeni rizik može uraditi na otvorenom polju, ili u zaštićenom prostoru (stakleniku i plasteniku). Treba odabrati rane i srednje rane sorte, koje zameću do 10 krtola po biljci i obavezno izvršiti naklijavanje. Pogodne sorte su Riviera, Arrow i Esmee.

Sadnja u plastenicima

Sadnja u zaštićenom prostoru obezbeđuje ranije stasavanje za najmanje 7-15 dana, uz izbegavanje rizika od kasnih prolećnih mrazeva. Sadnja u zaštićenom prostoru se radi u većoj gustini u odnosnu na otvoreno polje. U zavisnosti od krupnoće ili upotrebe sečenih krtola sadnja se obavlja na 20-25 cm u redu, odnosno 65-70 cm između redova. Zagrtanje treba obaviti u momentu sadnje, ili otkrivanjem useva po toplom danu pred nicanje. Tada treba izvršiti i tretman herbicidom. Krompir se mora zaštititi protiv plamenjače bar jedan put pre početka vađenja, poštujući preporučenu karencu.

mini tuneli 2

Otkrivanje tunela zavisi od rizika sa kasnim mrazevima, ali treba imati u vidu da kasno otkrivanje niskih tunela pogoduje velikom izduživanju i bujanju cime ispod agrotekstila. To povećava rizik od pojave plamenjače i odlaže brže nalivanje krtola. U slučaju kraćih sušnih perioda u proleće ne treba oklevati sa navodnjavanjem. Najbolje je koristiti sisteme sa mikrorasprskivačima i kap po kap.

Sa vađenjem treba početi kada je najveći broj krtola veličine 20-35 mm (25 grama). Proizvođači koji koriste kvalitetno seme ne moraju previše žuriti sa vađenjem jer prinos mladog krompira od kvalitetnog semena brže raste u odnosu na pad cene. Mladi krompir za pijacu se mora oprati i treba ga vaditi adekvatno mogućnostima dnevne prodaje, jer ima visok sadržaj vode i nežnu pokožicu, pa ne sme da stoji dugo na suncu i u toplom.

Za uspešnu proizvodnju krompira

Proizvodnja tzv. letnjeg krompira, odnosno krompira koji se vadi od kraja maja do polovine jula je posebno interesantna za mnoge regione u Srbiji, jer takav krompir gajen na otvorenom polju postiže visoke prinose uz odličan kvalitet krtola. U zavisnosti od krupnoće semenskih krtola sadnja se obavlja na rastojanju 70-75 cm između redova, a 25-30 cm u redu. Upotrebom kvaliteno naklijalog i sečenog krompira može se dobiti manji broj zametnutih krtola, raniji rod i ujednačena krupnoća krtola.

Početak vađenja letnjeg krompira je kada postigne preko 60% potencijalnog roda, i on ima bolju postojanost pa se može transportovati čak i do Rusije. U zavisnosti od situacije na inostranim tržištima i organizovanosti domaćih proizvođača i prometnika, zavisi koliko ćemo biti uspešni u ovoj proizvodnji, gde svakako postoje solidne mogućnosti izvoza.

Kvalitetna i dobro obrađena zemljišta, dobro seme i odlična agrotehnika su garancija dobijanja profitabilne proizvodnje letnjeg krompira. Ovaj krompir se u početku mora oprati pre pakovanja, a kasnije se prodaje u gajbama ili manjim mrežastim vrećama sa manjim prisustvom zemlje. Sorte Riviera, Esmee (crvena), Artemis i Arizona su izuzetno pogodne za ovu proizvodnju.

Dipl. inž. Jovan Sušić PSSS Šabac

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede