Kako da organizujemo proizvodnju krastavca u zaštićenom prostoru tokom godine?
Možete li zamisliti ukusnu osvežavajuću salatu bez krastavca? Uz paradajz, krastavac se najčešće priprema u svežim salatama. Ništa manje važan nije ni na zimskim trpezama, jer kiseli krastavac je odlična zimska salata.
Krastavac se još od pre 3.000 godina gaji u toplim i vlažnim predelima Azije.
Jednogodišnja je biljka, kratke vegetacije.
Danas se gaji u gotovo svim delovima sveta, a u zaštićenim prostorima i u hladnim severnim predelima.
Kako da organizujemo proizvodnju krastavca u zaštićenom prostoru tokom godine saznajemo od Dragana Mijuškovića iz PSSS.
Plan proizvodnje krastavca u zaštićenom prostoru
Gajenje krastavca u zaštićenom prostoru može se organizovati u toku godine kao: zimska, prolećna, letnja i jesenja proizvodnja (samo ako zaštićeni prostor ima sve potrebne uslove).
Zimska proizvodnja
Gajenje rasada za zimsku proizvodnju započinjemo u drugoj, eventualno u trećoj dekadi oktobra, a sadimo ga u trećoj dekadi novembra, kako bi pristigao na rod u toku januara i vršimo berbu do aprila meseca.
Nakon skidanja useva zimskog krastavca možemo gajiti srednje ranu papriku i srednje rani paradajz.
Prolećna proizvodnja
Za prolećnu proizvodnju gajenje rasada krastavca počinjemo u februaru i rasađujemo biljke u drugoj dekadi marta. Plodovi pristižu za berbu u aprilu i traju do juna.
Letnja proizvodnja
U našim uslovima može biti i nakon skidanja strnih useva.
Letnja proizvodnja češća je na otvorenom polju, ali se uspešno može obaviti i u zaštićenom prostoru.
U zaštićenom prostoru nakon skidanja ranih useva ranog krompira, šargarepe i graška.
Proizvodnju možemo obaviti i direktnom setvom ili sadnjom odnegovanog rasada krajem juna i početkom jula.
U zaštićenom prostoru nakon skidanja useva paradajza ili ranih kupusnjača dobru zaradu može doneti gajenje kornišona ili salatara.
Kvalitetniji rasad dobijamo ako ga gajimo u saksijama, sadnja rasada je u julu ili početak avgusta.
Biljke od nicanja pristignu na rod za 50-60 dana u zavisnosti od tehnologije gajenja.
Jesenja proizvodnja
Proizvodnja rasada počinje krajem avgusta, a nakon 30 dana vršimo rasađivanje i krastavac pristiže za berbu početkom novembra i traje do kraja januara.
Nakon ovog useva može se pokrenuti rana proizvodnja paradajza.
Foto: A.M.