Претрага
Претрага

Izbor porodice Varga je proizvodnja rukole

Da li se baviti proizvodnjom više vrsta povrća, svaštariti, pa se u određenom trenutku prilagoditi uslovima tržišta ili se specijalizovati za jednu vrstu? Varga Olga...

Olga Varga proizvodjac rukole
Galenika

Da li se baviti proizvodnjom više vrsta povrća, svaštariti, pa se u određenom trenutku prilagoditi uslovima tržišta ili se specijalizovati za jednu vrstu?

Varga Olga u Mužlji proizvodi rukolu. Odlučila je da bude prepoznatljiva po proizvodnji ovog lisnatog povrća. 

“Do sada smo proizvodili različito povrće, ali smo shvatili da nismo dovoljno konkurentni povrtarima koji rade u Mužlji i drugim mestima u ovom regionu i proizvode velike količine, na primer, paradajza, paprike, kupusa ili luka. Onda smo zajedno, svi članovi moje porodice, istraživali koje povrće je moguće prodati, a nema ga dovoljno na tržištu. Informacije smo tražili i na internetu, a pomogla nam je i “Carska bašta”. Izbor je bio proizvodnja rukole.”

Svake godine sve veće površine pod rukolom

U početku je porodica Varga eksperimentalnu prozvodnju rukole organizovala na manjoj površini, na otvorenom. Nakon dobrih rezultata usledilo je proširenje u pet plastenika.

Plastenik porodice Varga

Rukola je otporna na ekstremne temperature, kao i na bolesti, a nema značajnijih štetočina koje ugrožavaju proizvodnju.

“U početku smo radili tretmane protiv crne buve. Kasnije smo pročitali da je rešenje u polivanju, jer taj insekt ne voli vodu. Sada tokom leta svakodnevno prskamo biljke čistom vodom i tako štitimo rukolu. Ne opterećujemo proizvodnju hemikalijama, jer se trudimo da proizvedemo zdravo povrće.”

Rukola dospeva za branje za oko 45 dana. U toku leta prinos iz tri do četiri berbe je oko 500 kilograma. Tokom zime u dve berbe moguće je ostvariti prinos od 300 kilograma. List po list treba brati pažljivo, da se ne ošteti. Nakon pranja i ceđenja sledi pakovanje prosušenih listova.   

Upakovana roba privlači kupce

“Lepo upakovano povrće privlači kupca. Listove rukole težine sto grama pakujemo u kutije. Prodajemo na pijacama i u trgovinama i za sada nemamo veću konkurenciju. Cena u maloprodaji, zavisno od perioda godine, je od 100 do 150 dinara za kutiju rukole. Tražimo nova tržišta, jer planiramo proširenje proizvodnje. Dok imamo kupce proizvodićemo rukolu.“

Salata rukola

Salata od rukole zdrav obrok

Na trpezi porodice Varga rukola se poslužuje najčešće kao dodatak salatama od drugog povrća. Uvek na drugačiji način. Ukusna je i bez primesa.

Olga nam je preporučila da pripremimo marinadu od naseckanog belog luka i maslinovog ulja, da je zagrejemo i toplu prelijemo preko listova rukole, blago promešamo i pospemo samlevenim slanim kikirikijem.

Domaćice su maštovite, pa će svaka pronaći svoj omiljeni recept, poručila je gospođa Varga.

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još