Fuzariozno uvenuće spanaća

spanac

Prouzrokovač fuzarioznog uvenuća spanaća je patogen Fusarium oxysporum f.sp.spinaciae).

spanac

U uslovima povoljnim za razvoj patogena štete mogu biti veoma velike jer dolazi do masovnog uvenuća biljaka. Ovo je specijalizovana forma parazita koja napada samo spanać.

Karakteristični simptom oboljenja je uvenuće biljaka koje se ispoljava gubljenjem turgora lišća. Parazit prvo zahvata starije, spoljno lišće, a potom i lišće u centru rozete. U prvim fazama infekcije, biljke preko noći ili posle navodnjavanja povrate svežinu, ali parazit se razvija i zaposeda sudovno tkivo ometajući njegovu funkciju, što dovodi do potpunog uvenuća u roku od nekoliko dana.

Gljiva se održava u biljnim ostacima u formi micelije ili u svim oblicima spora.

Zahvaljujući hlamidosporama može očuvati vitalnost i preko 10 godina. Klijanjem spora ili micelije nastaje začetak hife koja vrši infekciju. Kad dospe u sprovodni sistem micelija se grana i formira mikrokonidije koje se raznose kroz biljku. U toku razvoja gjive dolazi do začepljavanja sprovodnih sudova i uvenuća biljke.

Kada biljka ugine gljiva se dalje širi i dospeva na površinu izumrlih organa gde sporuliše. Konidije se raznose vetrom ili vodom.

Najvažnija mera zaštite je primena višegodišnjeg plodoreda. Potrebno je ukloniti biljne ostatke i izvršiti dezinfekciju zemljišta. Uništavati zaražene biljke. Kada je moguće gajiti otporne sorte.

Autor: Svetlana Šućević, dipl. inž.

psss.rs

SAZNAJTE VIŠE O plamenjači spanaća

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede