Preduslovi za uspešnu proizvodnju povrća u plastenicima

povrtarka

Želite da se bavite povrtarstvom i da proizvodnju organizujete u zaštićenom prostoru? O tome razmišljate, ali se još uvek ne usuđujete da počnete? 

Povrtarstvo je intenzivna proizvodnja koja zahteva značajna materijalna ulaganja, ali i dosta znanja. Ukoliko je ovo grana poljoprivrede kojom želite da se bavite morate biti spremni i na mnogo fizičkog rada i neprekidnu edukaciju. 

Kojih deset preduslova bi trebalo da ispunite kako biste postigli uspeh u proizvodnji povrća, saveti Vladice Gavrilović iz Poljoprivredne stručne službe Srbije.

povrtari

Preduslovi za uspešnu proizvodnju povrća u plastenicima

 1. Poznavanje tržišta (proizvodnja za poznatog kupca)

Dok se ne promene uslovi privređivanja u našoj zemlji, za naše male poljoprivredne proizvođače, koji se bave proizvodnjom u zaštićenom prostoru, trenutna realnost je proizvodnja za veletrgovce i za male distributere. Ukoliko postoje uslovi, a lokacija staklenika (plastenika) je povoljna, može da se prodaje direktno iz njega. Moguće je i kombinovanje više načina prodaje. Dobra mogućnost bilo bi povezivanje sa drugim proizvođačima u interesno udruženje sa ciljem da se reguliše – usaglasi ponuda i potražnja i stabiliziraju cene. 

2. Prethodno iskustvo u istoj ili sličnoj proizvodnji

Gazdinstvo koje se opredeli za proizvodnju u zaštićenom prostoru treba da ima prethodnih iskustava. Ukoliko nema, bar u proizvodnji na otvorenom, bolje da ne započinje investiranje. Staklenik (plastenik) je sam po sebi složen da bi se istovremeno savladavala i znanja o biljnoj proizvodnji. Ovo može da se prevaziđe angažovanjem potvrđenog stručnjaka u oblasti biljne proizvodnje, pa i proizvodnje u zaštićenoj sredini, ali tada treba računati i na izdatke za njegov rad.

3. Povoljna lokacija plastenika ili staklenika

Šta znači dobra lokacija zavisi i od vrste proizvodnje. Blizina velikih potrošačkih centara može da olakša plasman kvarljive robe, svežeg povrća, voća i cveća. Dobro je da objekat nije značajno udaljen od mesta stanovanja, da proizvođač brzo dolazi do njega i obavlja kontrolu.

4. Dovoljna količina vode za navodnjavanje

Voda, kako po količini tako i po kvalitetu, može da predstavlja ozbiljan ograničavajući faktor za uspešnu proizvodnju u zaštićenom prostoru. Danas je gotovo nemoguće imati dobru i uspešnu proizvodnju bez vode.

rasad navodnjavanje

5. Mogućnost obezbeđenja neophodnih investicija

Poželjno je da proizvođač može sam da finansira ovu proizvodnju, mada nije neophodno. Danas se uz dobar biznis plan, mere ministarstva i lokalnih samouprava, kao i kreditima od poslovnih banaka, mogu obezbediti neophodna novčana sredstva.

6. Visok nivo znanja i odgovornosti i neprekidna edukacija

Ovaj vid proizvodnje ne trpi inprovizaciju. To je proizvodnja koja zahteva visoka ulaganja, ali istovremeno daje i visoke prihode, samim tim zahteva i visok nivo znanja, i neprekidno usavršavanje. Prema ovoj proizvodnji morate biti jako odgovorni i veoma posvećeni. Morate imati mogućnost da strateški planirate, za narednih nekoliko godina. I morate da se pripremite za stalno prilagođavanje novonastalim uslovima na tržištu.

7. Spremnost za stalnu brigu o usevu

Ovo je proizvodnja o kojoj se brine 24 sata dnevno, svakog dana u godini.

8. Sposobnost dovođenja posla do kraja

Morate biti spremni da uložite svaki neophodni napor kako biste pravazišli eventualne probleme u poslovanju.  Oni koji često menjaju mišljenje, viđenja svoje delatnosti i opredeljenja, bolje da se ne upuštaju u proizvodnju u zaštićenom prostoru. Ulaganja su prevelika da bi to prošlo bez neželjenih posledica, pa i finansijskog kraha.

9. Spremnost na fizički rad

U stakleniku (plasteniku) uvek ima posla. Mnogo fizičkog rada. Dobro organizovano porodično domaćinstvo može da deli poslove. Oni nisu preteški, a uz odgovarajuće mašine i pomagala, čak i laki. Ipak, stalno se nešto premešta, podiže, sklanja…

10. Poznavanje tehnike kontrole i upravljanja

Pored opštih znanja vezanih za poljoprivrednu proizvodnju i posebnih u vezi funkcionisanja staklenika (plastenika) naglašava se potreba poznavanja postupaka i sredstava za kontrolu i upravljanje parametara i postupaka u postrojenju.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede