Претрага
Претрага

Čičoka je ukusna i zdrava, otporna i jednostavna za uzgoj

Čičoka (Helianthus tuberosus) je višegodišnja biljka iz porodice glavočika. Nazivaju je i sunčev koren, divlji suncokret, zemljana jabuka, jerusalimska artičoka… Upadljivi žuto-narandžasti cvetovi opredelili su...

Galenika

Čičoka (Helianthus tuberosus) je višegodišnja biljka iz porodice glavočika. Nazivaju je i sunčev koren, divlji suncokret, zemljana jabuka, jerusalimska artičoka…

Upadljivi žuto-narandžasti cvetovi opredelili su ovu biljku da bude ukras u baštama. I to je bilo tako dok nije otkriveno da su nepravilne krtole koje formira u zemlji, osim za ishranu stoke, pogodne i za ljudsku ishranu.

 

Čičoka je korisna za zdravlje jer, između ostalog, podiže imunitet

Krtole čičoke pozitivno deluju na zdravlje ljudi jer su, pre svega, bogate inulinom.

Inulin je biljni polimer koji služi kao rezervni ugljeni hidrat i značajno je prisutan u jerusalimskoj artičoki, cikoriji, maslačku, luku i belom luku. Ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata i u digestivnom traktu čoveka sprečava razvoj patogenih bakterija.

Čičoka ima i visok sadržaj vitamina C, gvožđa, kalijuma, magnezijuma. Takođe snižava povišeni šećer u krvi, holesterol i trigliceride. Sveža krtola je osvežavajućeg ukusa koji podseća na ukus oraha i koren kupusa.

Uzgoj čičoke

cicoka cvetovi 1

Ukoliko imate malo slobodnog prostora u bašti ili vrtu, opredelite ga za čičoku.

Biljka formira visoko stablo i zbog toga često polegne. Može da naraste i do tri metra. Najbolje je da bude zaklonjena od vetra ili, još bolje, da joj omogućite da se nasloni na potporu.

Dobro uspeva na rastresitom i usitnjenom zemljištu, na kom se ne zadržava višak vode.

Sadnja čičoke u rano proleće

Čičoka se razmnožava krtolama, najbolje su one koje teže 30-50 grama.

Kako se uzgaja zbog krtola, a da ne bi formirala mnogo sitnih krtolica, već što krupnije, potrebno je sadnju obaviti na rastojanju 40-50 cm u jednom redu. Dobro podnosi mraz i može se saditi u rano proleće. Što je vegetacija duža krtole će biti krupnije što i jeste naš cilj.

Čičoka je otporna na bolesti i štetočine kao i na stresne vremenske uslove

cicoka gomolji

Nega i vađenje

Najbolje bi bilo da je uzgajamo po principima organske proizvodnje. Nije zahtevna i dobro podnosi stresne uslove. Pripaziti da prilikom okopavanja ne oštetimo krtole jer se one „ne spuštaju“ duboko u zemlju.

Čičoka cveta do pred kraj jeseni. Tada stablo treba skratiti na oko metar visine.

Vađenje krtola može biti sukcesivno, onda kada ćemo ih koristiti. Stajanjem mogu postati neukusne i mekane. Kako dobro podnose niske temperature možemo ih vaditi i tokom zime.

Od davnina čičoka je sastavni deo turšija, ali može se pripremati onako kako pripremamo krompir. Vrlo je ukusna i kada je obarena, a može se dodati salatama u kombinscija sa drugim povrćem ili belim mesom. Od brašna čičoke se može pripremiti i zdrav hleb. U svakom slučaju, iskoristimo blagodeti za ljudski organizam koje nam pruža ova biljka.

Foto: pixabay

Preporučujemo: Artičoka retko gajeno povrće u našim povrtnjacima

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno