Spajanje pčelinjih društava u proleće ili jesen – Kako uraditi?

spajanje kosnice

Spajanje pčelinjih društava moguće je u toku čitave sezone.

Obično se spajaju u proleće, da bi se stvorila ili dala mogućnost da se stvore jaka društva u cilju boljeg iskorišćavanja paše ili u jesen kad se društva pripremaju za zimu, da bi im se omogućilo što uspešnije i ekonomičnije zimovanje.

Praksa je pokazala da nije ekonomično spajanje slabog društva sa slabim i da se mnogo bolji rezultati dobijaju kad se slaba društva pripajaju jakim, ukazuje mast. inž. poljoprivrede Nenad Stefanović. Pčelinja društva se najuspešnije i najjednostavnije spajaju pomoću novina.

Tehnika spajanja pčelinjih društava

Spajanje pčelinjih društava treba obaviti na sledeći način: skinu se krov, zbeg i unutrašnji prekrivač sa jačeg društva, pa se preko okvira, odnosno satonoša, raširi list novina da potpuno prekrije plodište i malo izbuši viljuškom da se naprave sitne rupice.

Zatim se preko novina stavi telo slabijeg društva sa saćem i pčelama i drugim delovima (zbeg, pokrivač i krov). Gornje telo, odnosno društvo, ne sme imati svoje leto. Za jedan do dva dana pčele će progristi novine i izvršiti spajanje. Posle nekoliko dana (3-5) košnicu otvoriti i okvire s leglom grupisati a prazne i nepotrebne okvire otstraniti, navodi Stefanović.

Na ovaj način se spajanje obavlja uspešno čak i onda kad obe matice ostanu u svojim gnezdima (same pčele likvidiraju slabiju maticu). Ali, ipak je bolje da se pre spajanja oduzme lošija matica.

Primena i kod pološki

Ovaj način spajanja može se primeniti i kod košnica sa zakovanom podnjačom, a i kod košnica pološki. Gnezdo jačeg društva pomeri se na jednu stranu, pošto se prethodno povade nepotrebni okviri. Zatim se ono jednostrukim novinama potpuno odvoji od ostalog dela košnice (krajevi novina se zalepe za pod i zidove) u koji se stave okviri sa pčelama slabijeg društva i pri tome deo leta prema slabijem društvu zatvori.

Za dan dva društva će progristi novine i izvršiti spajanje. Posle nekoliko dana otvoriti košnicu i gnezdo srediti.

Ovo je jedan od efikasnijih načina spajanja i spašavanja pčelinjih zajednica koja su ostala bez matice, naglašava Stefanović, savetodavac u PSSS Leskovac.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede