Sajam pčelara Vojvodine 2018. okupio veliki broj pčelara i izlagača

sajam pcelara Vojvodine ulaz

Sajam pčelara Vojvodine i ove godine okupio veliki broj pčelara iz cele Srbije. ali i goste iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Trideset šesti put tradicionalno okupljanje pčelara dogodilo se na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. 

Sajam pčelara Vojvodine 2018. je organizovao Savez pčelarskih organizacija Vojvodine u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom. Ova saradnja traje i daje dobre rezultate. Predsednik SPOV-a Radomir Vlačo je rekao da pčelari godinama unazad imaju odličnu saradnju sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta. 

„Naš med za naše komšije“

Ogroman problem za pčelare je prodaja nekvalitetnog meda, kazao je Vlačo. Pčelari različitim aktivnostima ukazuju da nije sve što se prodaje kao med zaista produkt pčela. Domaći med, onaj višak što uzmemo od pčela, je veoma kvalitetan i to kupci treba da znaju.

„SPOV pokreće akciju „Naš med za naše komšije“ kojom želimo da edukujemo građane kako da prepoznaju pravi med i da ih uputimo od koga da ga kupuju“, rekao je Vlačo.

Izložba i predavanja

U holu Poljoprivrednog fakulteta priređena je velika prodajna izložba. Pčelari su mogli da biraju pčelarsku opremu, pribor, preparate za lečenje pčele, repromaterijal za pčelarstvo kod velikog broja proizvođača opreme.

sajam pcelara Vojvodine oprema 4

sajam pcelara Vojvodine oprema 2

sajam pcelara Vojvodine oprema

Prodajna izložba u holu Poljoprivrednog fakulteta

U amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta bila su organizovana predavanja. 

Prirodna hrana za pčele mora biti prioritet

O hrani i ishrani pčela u praktičnom pčelarenju govorio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović

Kad god je to moguće pčelama treba obezbediti prirodnu hranu, ako želimo kvalitetne pčele koje, u ovakvim klimatskim promenama, mogu da iskoriste pašu na pravi način i donesu prinos, smatra Živadinović. Prirodna hrana mora biti prioritet pčelara. Prihrana pčela je nužno zlo. Dokazano je da je beli šećer pčelinja kazna, ali samo obilje polena može ublažiti štetu koja nastaje kada pčele moramo hraniti šećerom iz nužde. Polen je onaj koji nadomešćuje nedostatke prihrane šećerom kojim smo zamenili prirodni nektar. Ako nema polena u izobilju, štete po pčele su vidljive. Ako ga ima, često ih ne primećujemo, rekao je između ostalog Živadinović.

sajam pcelara Vojvodine Zivadinovic

Amfiteatar: Predavanje Rodoljuba Živadinovića 

Živadinović: Do kraja godine biće izgrađen pogon za prikupljanje i plasman meda u Rači 

Za desetak dana biće raspisan javni poziv za izbor izvođača radova na izgradnji pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači, rekao je Živadinović na skupu u Novom Sadu. Očekivanja su da radovi krenu uskoro i da do kraja godine pogon bude izgrađen u potpunosti, kazao je prvi čovek SPOS-a.

Pogon, kapaciteta 900 tona meda biće sagrađen u Rači. Članovima SPOS-a biće omogućeno da bez posrednika i na transparentan način plasiraju svoj med u inostranstvo.

Blago pčelara biće sopstveni vosak

O tehnologiji pčelarenja na visoke prinose u Mađarskoj govorio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Mađarske Peter Broš. Prenoseći iskustva naših suseda podsetio je da se na teritoriji Mađarske nalazi najveća površina šume belog bagrema u Evropi, na čak 460.000 hektara. Kako cvetanje bagrema traje svega desetak dana, cilj pčelara je da te dane maksimalno iskoristi. Mađarski pčelari su unapredili načine rada sa pčelama kako bi povećali prinose po košnici, rekao je Broš.

Takođe, podsetio je na značaj kvalitetnog voska. Slabe pašne prilike i porast broja pčelinjih zajednica doveli su do uvoza voska, što je prouzrokovalo kvarenje kvaliteta voska. Sve veći problem će predstavljati nova zagađenja, koja će sa već postojećim imati ogroman negativan uticaj na pčele. U budućnosti najveće blago pčelara biće sopstveni vosak, poručio je između ostalog Broš. 

O starom, a uvek novom izazovu u pčelarstvu, američkoj kugi pčelinjeg legla govorio je dr sci. vet. med. Kazimir Matović iz Veterinarsko specijalističkog instituta „Kraljevo“. Matović je podsetio pčelare na izvore zaraze i puteve prenošenja, kliničku sliku, ali i na mere sprečavanja, suzbijanja i iskorenjivanja američke kuge pčelinjeg legla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede