Podsticaji po košnici će sledeće godine biti povećani na 1.000 dinara

kosnica

Podsticaji po košnici u narednoj godini veći, a za pčelare koji su u sistemu organske proizvodnje dodatni iznos podsticaja od 40 odsto

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas da će naredne godine davanja po košnici biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1000 dinara.

„Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto“, podsetila je Tanasković.

Osim podsticaja po košnici pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme, nabavku pčelinjih matica, kao i za investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Pčelarstvo predstavlja malu, ali izuzetno atraktivnu poljoprivrednu delatnost, koja u poslednjih godina počinje da se tržišno prestrojava i prihvata uslove koje propisuje EU“, naglasila je Tanasković u Vranju prilikom otvaranja 6. Pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana ”Otvoreni Balkan”.

Ministarka Tanasković je kazala da je med u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva, a prepoznavši značaj razvoja pčelarstva u Srbiji, MPŠV je obezbedilo brojne podsticaje za pčelare. U sektoru pčelarstva je cilj nastavak povećanja izvoza, pre svega na zahtevno EU tržište, ali i na tržišta drugih zemalja, kao i bolje pozicioniranje naših proizvođača na međunarodnom tržištu i povećanje njihove prepoznatljivosti, ukazala je Tanasković.

„Za realizaciju ovih ciljeva pčelari će i u narednom vremenskom periodu imati bezrezervnu podršku MPŠV, pa tako trenutno radimo na usaglašavanju sertifikata za izvoz meda u Alžir, Bahrein, SAD i Izrael. Takođe izrađen je i model sertifikata za izvoz na tržište Saudijske Arabije“, rekla je Tanasković, podsetivši da je nedavno potpisan Protokol za izvoz meda u Kinu, a već imamo usaglašene sertifikate sa svim državama EU, Kanadom, Libijom, Rusijom…

Preporučujemo: Nozemoza, bolest odraslih pčela (Nosema apis i Nosema ceranae) – simptomi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede