Državni pčelarski sajam u Beogradu 11. i 12. februara 2023. Više o programu

pcelarski sajam

XIV Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem u organizaciji SPOS-a održaće se u hali 2 Beogradskog sajma 11. i 12. februara 2023. 

Kao i prethodnih godina i ovaj pčelarski sajam biće mesto na kom će pčelari predstaviti svoje proizvode, a potrošači uživati u širokom spektru zdravih namirnica. Organizovana su i stručna predavanja kao i predstavljanje inovacija.

Ulaz za građane potrošače pčelinjih proizvoda je i dalje besplatan, kao i ulaz za članove SPOS-a. Podsećanje da pčelari ne zaborave svoje identifikacione kartice jer ona obezbeđuje besplatan ulaz na pčelarski sajam. Ulaz za pčelare koji nisu u SPOS-u je 450 dinara za jedan ulazak.

Pčelarski sajam – PROGRAM

Otvaranje sajma je u subotu, 11. februara u 10 časova. Sajam će otvoriti ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Stručna predavanja počeće u 10.30.

Predavač: Dr sc. vet. med. HORHE RIVERA GOMIS (Jorge Rivera Gomis)Naučni saradnik pri Škotskom ruralnom koledžu (SRUC), Inverness – Edinburg

Horhe Rivera Gomis diplomirao je veterinarsku medicinu na Univerzitetu Mursija u Španiji. Nakon diplomiranja, proveo je nekoliko godina radeći kao istraživač u laboratoriji za pčelarstvo u Rimu pri Institutu za eksperimentalna istraživanja u oblasti sprečavanja bolesti životinja regija Lacio i Toskana (IZSLT/Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Regioni Lazio e Toscana), gde je stekao ekspertizu iz oblasti zdravlja pčela, sarađivao u međunarodnim istraživačkim projektima i naučnim mrežama. Na Univerzitetu Mursija je doktorirao veterinarske nauke i predavao bolesti pčela i pčelarstvo. Trenutno radi u obaveštajnoj jedinici za veterinarski nadzor na Škotskom ruralnom koledžu, na razvoju sistema nadzora zdravlja životinja sa primenom u pčelarstvu. Specijalizant je Evropskog koledža za veterinarsko javno zdravlje (ECVPH).

Prvo predavanje biće na temu „Integrisano suzbijanje varoe i protokoli lečenja“, a drugo na temu „Obaveštajna jedinica za veterinarski nadzor u pčelarstvu“.

pcelarski sajam tegle

Dan za predstavljanje inovacija je nedelja, 12. februar 2023. godine

Takmičarski deo predstavljanja svih inovacija je od 11 do 12.30 časova. Glavni kriterijumi za ocenjivanje inovacija biće jednostavnost primene u praksi i unapređenje ekonomičnosti pčelarenja inovacijom.

Sve prijave slati na mejl predsednika Komisije za ocenjivanje inovacija, Dejana Miloševića iz Požarevca (pcelar.milosevic@gmail.com), ili poštom na njegovu adresu: selo Drmno, 12208 Kostolac, najkasnije do 31. decembra 2022. godine. Kontakt telefon: 063/221–501. Prijava inovacije treba da sadrži kratak tehnički opis, fotografije ili video snimak. Sve inovacije doneti na sajam najkasnije u nedelju 12. februara 2023. godine do 9 sati.

Inovacije koje se prijavljuju za takmičarski deo, mogu se izlagati na Sajmu bez nadoknade (isključivo bez prodaje), ali sa prethodnom prijavom na mejl spos.rs@gmail.com, radi određivanja mesta izlaganja (inovatori sami obezbeđuju štand ne veći od jednog kvadratnog metra, ili izlažu bez štanda na istoj površini). Svi izlagači se brinu o svojim eksponatima od otvaranja do zatvaranja sajma

Proglašenje najboljih inovacija i dodela pehara SPOS-a pobednicima takmičenja za prva tri mesta je od 13 časova. Najbolji inovator dobija i besplatni štand na Pčelarskom sajmu u Celju u Sloveniji 2023. godine.

Preporučujemo: Nozemoza, bolest odraslih pčela (Nosema apis i Nosema ceranae) – simptomi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede