Posle završene paše, proizvodni deo pčelinjaka se vraća u zimovnik i ova pčelinja godina se završava.
Na pčelinjaku pola godine treba raditi, a u drugoj polovini pčele treba ostaviti na miru. Ipak, skoro tokom čitave godine ima posla.
Pčelinjak iz meseca u mesec
Biološki ciklus pčelinje zajednice počinje krajem leta, a sa krajem leta se i završava, pošto se zajednica obnovi, umnoži i snabde zimnicom.
Avgust – Potrebno je detaljno pregledati sva društva na pčelinjaku.
Takođe obratiti pažnju na količinu i kvalitet hrane. Pre započinjanja prihrane staro saće treba ukloniti, a kvalitetno pravilno rasporediti.
Zbog opasnosti od grabeži prihranu obavljati samo u kasnim večernjim satima.
Medobranje je tada završeno i obavezna je zaštita od varoe.
Po pčelinjaku treba postaviti klopke za ose i stršljenove.
Septembar – Još jednom proveriti zalihe hrane i, ako je potrebno, prihranom sanirati stanje. Slaba društva treba pregledati da li su zdrava i ako jesu, pridodati ih jakim. Pojilo održavati čistim.
Kada sa polja počne da nestaje kukuruz, znak je da se na leta košnica postave češljevi protiv miševa.
Oktobar – Ako je vreme povoljno košnice se mogu ofarbati, krovove treba proveriti da ne cure, a nagib košnica podesiti da ostanu stabilne i pri jakim vetrovima, a da pri tom budu blago nagnute kako bi se sneg i kiša slivali sa krova.
Novembar – Treba obaviti utopljavanje pčelinjih zajednica.
Ventilacija je neophodna zbog odstranjivanja vlage iz košnice.
Obezbediti potpun mir, zaštititi košnice od ptica, domaćih životinja i glodara.
Decembar i januar – Pčelinjak treba obilaziti, proveravati stanje, osluškivati zvuk na letu pomoću gumenog creva i osmatrati košnice i ceo pčelinjak.
Sneg sa leta ne treba dirati dok ne počne da se topi, jer suv sneg propušta vazduh i dobar je termo izolator.
Februar – Može se proveriti zdravstveno stanje pčela, zameniti navlaženi utopljavajući materijal suvim, očistiti i dezinfikovati podnjače, a društvima sa kritičnim zalihama hrane pomoći šećernim testom ili medom iz rezerve.
Mart – U ovom mesecu treba uraditi prvi prolećni pregled i utvrditi količinu preostale hrane, zdravstveno stanje, količinu legla i kvalitet matice.
U drugoj polovini meseca lagano treba krenuti u odzimljavanje i započeti malo prihranjivanje.
Vreme je da se postavi pojilo sa čistom pijaćom vodom.
April – U voćnoj paši pčele dobro izgrađuju mlado saće čime se smanjuje mogućnost rojidbenog nagona, a mogu se uvesti i ramovi građevnjaci kao sredstvo borbe protiv varoe.
Na pojilo se ne sme zaboraviti. Može se odrediti koja će zajednica biti proizvodna, a koja pomoćna.
Maj – Leta se mogu potpuno otvoriti, a kada se zabeli cvet bagrema na drvetu i saće u košnicama, pažnju treba usmeriti na obezbeđivanje slobodnog prostora u medištima.
Jun – Posle dobre bagremove paše predstoji vrcanje meda. U svakoj košnici ostaviti bar 10 kg meda.
Zbog visokih temperatura treba obratiti pažnju na ventilaciju i na pojilo.
Jul – Posle završene paše, proizvodni deo pčelinjaka se vraća u zimovnik i ova pčelinja godina se završava.
Kako su temperature vrlo visoke treba obezbediti ventilaciju i čisto pojilo.
Ose i stršljenove treba uništavati svim sredstvima. Ni na grabež se ne sme zaboraviti.
Tako se jedna godina na pčelinjaku završava i sa prvim avgustom otpočinje nova.
Pripremila: Kosovka Jakšić dipl. inž. poljoprivrede