Претрага
Претрага

Godina na pčelinjaku – iz meseca u mesec

Posle završene paše, proizvodni deo pčelinjaka se vraća u zimovnik i ova pčelinja godina se završava. Na pčelinjaku pola godine treba raditi, a u drugoj...

kontjneri kosnica
Galenika

Posle završene paše, proizvodni deo pčelinjaka se vraća u zimovnik i ova pčelinja godina se završava.

Na pčelinjaku pola godine treba raditi, a u drugoj polovini pčele treba ostaviti na miru. Ipak, skoro tokom čitave godine ima posla.

Pčelinjak iz meseca u mesec

 

Biološki ciklus pčelinje zajednice počinje krajem leta, a sa krajem leta se i završava, pošto se zajednica obnovi, umnoži i snabde zimnicom.

Avgust – Potrebno je detaljno pregledati sva društva na pčelinjaku.

Takođe obratiti pažnju na količinu i kvalitet hrane. Pre započinjanja prihrane staro saće treba ukloniti, a kvalitetno pravilno rasporediti.

Zbog opasnosti od grabeži prihranu obavljati samo u kasnim večernjim satima.

Medobranje je tada završeno i obavezna je zaštita od varoe.

Po pčelinjaku treba postaviti klopke za ose i stršljenove.

Septembar – Još jednom proveriti zalihe hrane i, ako je potrebno, prihranom sanirati stanje. Slaba društva treba pregledati da li su zdrava i ako jesu, pridodati ih jakim. Pojilo održavati čistim.

Kada sa polja počne da nestaje kukuruz, znak je da se na leta košnica postave češljevi protiv miševa.

pcelari pregled kosnica
Oktobar – Ako je vreme povoljno košnice se mogu ofarbati, krovove treba proveriti da ne cure, a nagib košnica podesiti da ostanu stabilne i pri jakim vetrovima, a da pri tom budu blago nagnute kako bi se sneg i kiša slivali sa krova.

Novembar – Treba obaviti utopljavanje pčelinjih zajednica.

Ventilacija je neophodna zbog odstranjivanja vlage iz košnice.

Obezbediti potpun mir, zaštititi košnice od ptica, domaćih životinja i glodara.

Decembar i januar – Pčelinjak treba obilaziti, proveravati stanje, osluškivati zvuk na letu pomoću gumenog creva i osmatrati košnice i ceo pčelinjak.

Sneg sa leta ne treba dirati dok ne počne da se topi, jer suv sneg propušta vazduh i dobar je termo izolator.

Februar – Može se proveriti zdravstveno stanje pčela, zameniti navlaženi utopljavajući materijal suvim, očistiti i dezinfikovati podnjače, a društvima sa kritičnim zalihama hrane pomoći šećernim testom ili medom iz rezerve.

Mart – U ovom mesecu treba uraditi prvi prolećni pregled i utvrditi količinu preostale hrane, zdravstveno stanje, količinu legla i kvalitet matice.

U drugoj polovini meseca lagano treba krenuti u odzimljavanje i započeti malo prihranjivanje.

Vreme je da se postavi pojilo sa čistom pijaćom vodom.

April – U voćnoj paši pčele dobro izgrađuju mlado saće čime se smanjuje mogućnost rojidbenog nagona, a mogu se uvesti i ramovi građevnjaci kao sredstvo borbe protiv varoe.

Na pojilo se ne sme zaboraviti. Može se odrediti koja će zajednica biti proizvodna, a koja pomoćna.

Maj – Leta se mogu potpuno otvoriti, a kada se zabeli cvet bagrema na drvetu i saće u košnicama, pažnju treba usmeriti na obezbeđivanje slobodnog prostora u medištima.

Jun – Posle dobre bagremove paše predstoji vrcanje meda. U svakoj košnici ostaviti bar 10 kg meda.

Zbog visokih temperatura treba obratiti pažnju na ventilaciju i na pojilo.

punjenje teglica medom

Jul – Posle završene paše, proizvodni deo pčelinjaka se vraća u zimovnik i ova pčelinja godina se završava.

Kako su temperature vrlo visoke treba obezbediti ventilaciju i čisto pojilo.

Ose i stršljenove treba uništavati svim sredstvima. Ni na grabež se ne sme zaboraviti.

Tako se jedna godina na pčelinjaku završava i sa prvim avgustom otpočinje nova.

Pripremila: Kosovka Jakšić dipl. inž. poljoprivrede

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno