Bayer predstavio Njivu budućnosti (ForwardFarm) u Holabrunu

fotografija 3

Održiva i savremena poljoprivreda mora da odgovori na mnoge globalne i lokalne izazove.

Na Bayerovim Njivama budućnosti (ForwardFarms) demonstriraju se i testiraju održiva rešenja neophodna da bi se to postiglo.

Bayer je u saradnji s Poljoprivrednom stručnom školom „Holabrun” iz Donje Austrije nedavno formirao prvu Njivu budućnosti u  toj državi.

Ovaj projekat je 14. projekat ove vrste u svetu, ali ipak nešto drugačiji.

Saradnja s Poljoprivrednom školom „Holabrun” je jedinstvena. Dok su ostale Njive budućnosti (ForwardFarms) osnovane zajedno s poljoprivrednim gazdinstvima, saradnja sa školom u prvi plan ističe ciljeve kao što su podizanje svesti, pružanje informacija i predstavljanje ovog koncepta u praksi.

„U Holabrunu možemo da testiramo praktičnu vrednost modernih rešenja. Sa odgovornim ljudima Poljoprivredne škole povezuje nas sličan, a neretko i isti pogled na mnoge teme”, naglašava Karl Nojbauer, direktor divizije Crop Science u Austriji.

Osim u Austriji, ForwardFarm-e osnovane su u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Sjedinjenim Državama, Argentini, Čileu i Brazilu.

Održiva poljoprivreda

ForwardFarming je globalna platforma znanja pomoću koje se ispituju i demonstriraju mogućnosti sprovođenja koncepta održive poljoprivrede u praksi.

Poljoprivredna gazdinstva vode nezavisni partneri i na njima se primenjuju različiti pristupi kompanije Bayer, ali i drugih dobavljača usluga. Partneri odlučuju koji će se pristupi primeniti.

U Holabrunu nije u prvom planu samo isplativost, već i efikasnost savremenih rešenja. Cilj je da se u praksi proveri usklađenost inovacija i održive poljoprivrede sa ekološkom i društvenom odgovornošću.

Jedan od primera jeste Phytobac™, koji je razvio Bayer.

Ovaj biološki sistem namenjen je zaštiti voda – njegovom primenom sprečava se da zagađivači koji se mogu osloboditi tokom punjenja i pranja uređaja za zaštitu bilja dospeju u postrojenja za prečišćavanje i okolne vode.

Veliki izazovi – poljoprivreda kao deo rešenja

Poljoprivreda se suočava sa sve većim izazovima.

Globalno gledano, prema podacima UN, potrebno je udvostručiti proizvodnju hrane između 2009. i 2050.[1] da bismo prehranili rastuću svetsku populaciju.

Međutim, poljoprivredne površine nije moguće proizvoljno proširivati.

Ni Austriju nisu mimoišla ova dešavanja i tokovi. Država često nije u mogućnosti da proizvede dovoljne količine proizvoda biljnog porekla kojima bi zadovoljila sopstvene potrebe: domaćom proizvodnjom pokriva se  86 % potreba za žitaricama, 56 % potreba za povrćem, 40 % za potreba voćem, 27 % potrebe za biljnim uljima (stanje: avgust 2017)[2].

„Ključno je pitanje koliko moderna mora biti poljoprivreda kako bismo izašli na kraj sa zahtevnim izazovima koji su pred nama”, kaže Karl Nojbauer.

Održivost, inovativnost i dijalog

Peter R. Miler, generalni direktor divizije CropScience u Nemačkoj i rukovodilac klastera Crop Science Nemačka – Austrija, konkretizuje:

„Kada govorimo o modernoj poljoprivredi, time mislimo na održivu, inovativnu i ekološku poljoprivredu. Održivost podrazumeva zaštitu zemljišta, biološku raznolikost, nisku potrošnju vode i pitanje okvira u kojima je moguće proizvesti kvalitetnu hranu na ograničenoj površini. Inovativna poljoprivreda uključuje visokokvalitetno seme, zaštitu zemljišta, integralnu zaštitu bilja, digitalna rešenja i savremene strategije đubrenja. Na kraju, cilj ovih mera je uspostavljanje poljoprivredne proizvodnje koja štedi resurse, npr. kroz smanjenu potrošnju vode, preciznu zaštitu bilja i očuvanje biodiverziteta.”

Uz nove tehnologije, smanjenu količinu sredstava za zaštitu bilja i njihovu preciznu primenu, Bayer namerava da smanji uticaj na životnu sredinu za 30% do 2030. godine. Kako bi postigla ovaj cilj, kompanija se usredsređuje na saradnju, otvoreni dijalog i transparentnost. Prekretnica je bila Inicijativa o transparentnosti, baza podataka iz istraživanja uspostavljena 2017. godine. Na veb stranici posvećenoj transparentnosti (https://cropscience-transparency.bayer.com), svi zainteresovani mogu da pronađu rezultate brojnih studija o proizvodima kompanije Bayer, koje su tokom procesa registracija proizvoda podnete regulatornim telima, kao i sveobuhvatne informacije o poljoprivredi i zaštiti bilja.

„Kako bismo doprineli postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, moramo voditi računa da naše inovacije jačaju sklad u društvu, ali i da promovišu istinski održiv, sveobuhvatan razvoj globalnih zajednica”, zaključuje Peter R. Miler.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?