Trovanja pčela treba prijaviti nadležnima i Odboru za zaštitu pčela SPOS-a

uginule pcele Sivac 2

Evidencija trovanja pčela je od ključne važnosti u borbi protiv trovanja pčela.

Savezu pčelarskih organizacija Srbije ovog proleća je prijavljeno nekoliko trovanja pčela, čije je procesuiranje u toku, a neka potencijalna trovanja su delovanjem Odbora za zaštitu pčela SPOS-a preventivno uspešno sprečena.

Međutim, i dalje postoji dobar broj pčelara koji se prijateljima žale kako su imali trovanje, ali ga nisu nikome prijavili, navodi SPOS na svom sajtu.

SPOS želi da ohrabri pčelare da prijavljuju trovanje pčela

Prijavljivanje je značajno čak i ako ne žele da gone počinioca, jer je evidencija trovanja od ključne važnosti za borbu svih nas preko SPOS-a da se takve stvari ne ponavljaju i da ih iz godine u godinu bude sve manje, poručuju iz SPOS-a.

SPOS je još oktobra 2015. formirao Odbor za zaštitu pčela SPOS-a, čija je namena da se bori protiv trovanja preventivno i kurativno, da pomaže pčelarima tokom te borbe, kao i da saradnjom sa nadležnim državnim organima, iz godine u godinu unapređuje podršku države u borbi protiv ovog velikog problema u pčelarstvu. 

SPOS dalje navodi da je predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a dipl. inž. zaštite bilja Miloš Bogdanović iz Galibabinca kod Svrljiga (spos.odbor@gmail.com), koga pčelari uvek mogu kontaktirati za svaku vrstu pomoći kod trovanja pčela ili pretnje trovanjem. 

SPOS je izdao i brošuru „Izborimo se sa trovanjem pčela“, poslao je svakom svom članu na kućnu adresu, a u svakom trenutku se i danas može preuzeti na sajtu SPOS-a u PDF formatu (OVDE).

U toj brošuri nalaze se sva potrebna uputstva kako i kome prijaviti trovanje, kako postupati da se ne napravi neka greška u proceduri i slično. Ako vam se ikada desi trovanje pčela, potrebno je samo da pažljivo pratite sva uputstva, poručuju iz SPOS-a.

Važno je vođenje centralne evidencije

Pored prijave trovanja nadležnima, jako je važno da se trovanje prijavi i Odboru za zaštitu pčela SPOS-a radi vođenja centralne evidencije, koja je od presudne važnosti u borbi pred nadležnima za unapređenje dalje institucionalne borbe protiv trovanja.

„Čak i ako ne želite da gonite počinioca trovanja, ili ne znate ko je počinilac, molimo vas da OBAVEZNO prijavite trovanje Odboru za zaštitu pčela SPOS-a, jer je to najbolja garancija da ćete tim jednostavnim postupkom učiniti maksimalno koliko možete da sprečite da vam se trovanje ikada više ponovi! Imajte to stalno na umu i ne budite lenji da u tim trenucima očaja, smognete snage da prijavite SPOS-u šta vam se dogodilo, jer je to usmereno sprečavanju da se ponovo dogodi isto. 

U celom tom napornom procesu dokazivanja trovanja pčela i naplate štete, u potpunosti besplatno pčelarima stoji na raspolaganju advokatska kancelarija SPOS-a, koja vam daje besplatne pravne savete, besplatno piše tužbe i besplatno vas zastupa na sudu“, poruka je SPOS-a.

Ove godine SPOS je u saradnji sa NALED-om i Republičkim sekretarijatom za javne politike, uz finansiranje NALED-a, sproveo veliku medijsku i institucionalnu kampanju zaštite pčela od trovanja.

U okviru kampanje iskristalisali su se predlozi za rešavanje problema trovanja pčela, koji će se uskoro naći ispred ministra poljoprivrede kao predlog za postupanje države u narednom periodu po tom pitanju. 

SPOS poručuje i da pčelari ne dozvole da ih iko obeshrabri u borbi protiv trovanja pčela.

SPOS će uskoro na svom sajtu objaviti hroniku ovogodišnjih prijava trovanja pčela u Srbiji, a narednih dana objaviće i jednu ekskluzivnu vest na tu temu. 

Foto: Tatjana Mrdak

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede