Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med” biće otvoren u martu

Pogon će početi svoj rad „na veliko“ najpre sa plasmanom meda u buradima.

SPOS obaveštava javnost da je nakon završetka građevinskog dela Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a u toku unošenje opreme.

Očekuje se da sva oprema za rad Pogona „na veliko“ bude instalirana do kraja januara 2020. godine.

Nakon perioda isprobavanja rada celog sistema u februaru, početkom marta se očekuje zvanično otvaranje Pogona.

Zatim sledi dobijanje svih potrebnih sertifikata za rad kao i uvođenje HACCP, HALAL i GOST, kako bismo mogli da radimo na svim tržištima sveta, te se pun početak rada očekuje u periodu od aprila do juna 2020. godine, piše u obaveštenju SPOS-a.

“Pogon će početi svoj rad „na veliko“ tj. krenuće najpre sa plasmanom meda u buradima, jer nemamo dovoljno novca za nabavku kompletne opreme koja bi omogućila ozbiljan plasman meda u teglama. Razlog je jednostavan, nemamo dovoljno novca za nabavku opreme koja je preduslov za plasman meda na malo!

Mi ćemo svakako plasirati med i u teglama, ali to će biti male količine.

Ozbiljni kupci zahtevaju postojanje mogućnosti za brzo pakovanje meda u tegle, pa smo predvideli nabavku potpuno automatizovane mašine, koja sipa med u staklene tegle od 40 g do 1000 g, sa automatskim lepljenjem etiketa i banderola, kao i automatskim stavljanjem tegli u kutije.

Mašinu mogu da opslužuju samo dva radnika, jedan da ređa tegle na liniju, a drugi da sa linije skida tegle meda spakovane u kutije, te mu preostaje samo da ih smesti na paletu, što mašinu čini velikim pomoćnikom u podizanju konkurentnosti na tržištu. Kapacitet punjenja tegli je čak 2000 kg na sat”, navodi se u obaveštenju.

Do sada je u Pogon uloženo oko 1.400.000 evra, a nedostaje još 470.000 evra kako bi bili spremni i za pun plasman meda u teglama, što je jedini način za postizanje zaista adekvatne naknade za rad naših pčelara.

“SPOS je u potrazi za donatorima ili partnerima na obezbeđivanju nedostajućih 470.000 evra, ali poziva i pčelare koji još nisu uplatili donaciju za izgradnju Pogona, da uplate donaciju u visini od 120 dinara po košnici, kako smo još aprila 2017. godine zamolili, te da omogućimo što raniji početak ozbiljnog plasmana meda u teglama!

Do sada je donaciju uplatilo 1.413 pčelara u ukupnoj visini od 9.918.213 dinara, što je svega oko 6 odsto ukupne dosadašnje vrednosti investicije, ili oko 4,4% cele investicije”, navodi SPOS.

O tome kako donirati za pogon pročitajte OVDE.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?