Dobra vest za pčelare: Nema više dezinfekcije vozila, transportnog uverenja i naknade

kosnica

Za pčelare nema više utroška vremena oko procedura u trenutku kada ga ima najmanje. Pravilnik donosi i ogromnu uštedu za pčelare

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je objavio da za pčelare više nije potrebno transportno uverenje za selidbu pčela (Uverenje o zdravstvenom stanju po­šiljke životinja u unutrašnjem prometu), plaćanje naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu, dezinfekcija vozila pre selidbe od strane teritorijalno nadležne veterinarske stanice. Do ogromnog napretka došlo je posle više od dve godine rada na rešavanju problema oko selidbe pčela, saradnjom SPOS-a i Uprave za veterinu.

Na snagu je stupio Pravilnik o uslovima za stavljanje životinja u promet, načinu pregleda pošiljke životinja pre utovara, obrascu uverenja o zdravstvenom stanju životinja, obrascu potvrde o zdravstvenom stanju pošiljke životinja u prometu, sadržini i načinu vođenja evidencije o izdatim uverenjima i potvrdama, a koji će početi da se primenjuje od 1. maja 2024. godine.

Ušteda vremena i novca za pčelare

utovar košnica

Pravilnik ne samo da eliminiše ogroman utrošak vremena oko procedura u trenutku kada pčelar ima najmanje vremena, već i predstavlja ogromnu uštedu za pčelare, ističe SPOS.

Ako znamo da prosečan pčelinjak u SPOS ima 70,6 košnica, i neka bude da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 km, ukupna ušteda po prosečnom pčelaru SPOS-a po samo jednoj  selidbi u oba pravca iznosi najmanje 11.585 dinara, jer smo računali da svih 70 košnica stane na jedan kamion, što je naravno uglavnom nemoguće, te su troškovi i znatno veći.

Ova velika ušteda praktično predstavlja još jedan vid subvencije države za pčelare, jer po prosečnom članu SPOS-a to iznosi dodatnih 164 dinara po košnici članova SPOS (prosečan pčelinjak u SPOS broji 70,6 košnica), ili 16,4% subvencije po košnici, ili 289% osnovne članarine SPOS-a (sa elektronskim časopisom) ili 231% pune članarine SPOS-a sa štampanim časopisom.

Svi drugi propisi vezani za privremena stajališta ostaju na snazi, piše SPOS i dodaje:

Uverenje o zdravstvenom stanju postaje elektronsko (naravno, pčelar ga dobija i u papirnom obliku) ali je digitalizovano, što znači da se recimo ne može tehnički dobiti ako niste uradili Aktivni nadzor. Sledi uvođenje APISENS dodatka eAgraru (OVDE i OVDE), ali to će potrajati neko vreme. Dotle smo oslobođeni najvećeg tereta kod selidbe pčela koji smo do sada imali.

OVDE preuzmite PRAVILNIK

Stare ili nove košnice? Saveti mladim pčelarima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede