Božićna zvezda ukras praznika – Saveti za negovanje

bozicna zvezda vrt

Božićna zvezda je lepa i raskošna biljka i poseban je ukras u prostoriji u zimskom periodu kada „oboji“ prostor crvenilom i radošću. 

Mnogima od nas dogodi se da nakon kraćeg vremena sa biljke opadnu listovi. Kako da je negujemo, pa da i posle novogodišnjih praznika uživamo u njenoj lepoti?

Božićna zvezda vatreno crvenih listova

Botaničko ime ove biljke je Euphorbia pulcherrima i dobila ga je po Euphorbusu, lekaru numidijskog kralja Jube. Prema predanju on je prvi koristio sok biljke, koji je otrovan, kao lek. Božićnu zvezdu još nazivaju i Poinsettia po Robertu Poinsetu koji je prvi ovu lepu biljku preneo iz Meksika u Severnu Ameriku.

Božićna zvezda u Meksiku raste kao žbun. Crveni delovi nisu cvetovi, već listovi, takozvane brakteje, koji okružuju sitne cvetove.

bozicna zvezda

Negovanje

Temperatura

Iako potiče iz Meksika ova biljka ne voli previsoke temperature vazduha i ne treba je držati pored radijatora. Osetljiva je i na temperature ispod 10 ºC. Najbolje uspeva u prostorijama u kojima je temperatura 12-22 ºC. Ne podnosi nagle promene temperatura.

Zalivanje

Treba imati na umu da će i u slučaju preteranog zalivanja lišće opadati. Zemlja u saksiji ne sme biti previše vlažna, jer će koren istruliti, ali ni previše suva. Biljku treba zalivati u zavisnosti od potreba i vlage zemljišta u saksiji. Ritam zalivanja zavisi i od temperature u prostoriji. Ako je temperatura oko 20 stepeni treba zalivati po malo svaki drugi dan, a ako je temperatura oko 15 stepeni može i svaki četvrti dan. Korisno je svaki put pre zalivanja proveriti težinu saksije. U posudi ispod saksije ne treba da stoji voda. Povoljno reaguje na svakodnevno orošavanje zelenog dela biljke. Tokom zime božićnu zvezdu ne treba prihranjivati.

Svetlost

Biljka je kratkog dana, što znači da joj je da bi procvetala potrebno najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri. Kako bi nam ukrašavala prozore u dane praznika moramo je zaštititi od promaje i promene temperature kada prozor otvaramo.

Zemljište

Božićna zvezda voli rastresito zemljište, bogato humusom. U saksiji treba obezbediti uslove za dobru drenažu i na dno postaviti kamenčiće ili šljunak.

bozicna zvezda u basti

Božićna zvezda može biti lepa i sledeće godine

Na proleće je treba presaditi u veću saksiju, u svežu, hranjivu zemlju sa 15% rečnog peska. Ona će napredovati, ali listovi više neće biti jarko crveni kao prve godine. Iz pelcera je možemo razmnožavati u junu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede