Претрага
Претрага

Zaštita paprike i paradajza na otvorenom

Zaštita paprike i paradajza od lisnih vaši i bakteriozne pegavosti lista i plamenjače. Tretmane sprovesti registrovanim zaštitnim sredstvima U usevima paprike i paradajza na otvorenom...

Zaštita paprike i paradajza od lisnih vaši i bakteriozne pegavosti lista i plamenjače. Tretmane sprovesti registrovanim zaštitnim sredstvima

U usevima paprike i paradajza na otvorenom preporučuje se zaštita od biljnih vaši, a najavljene padavine za naredne dane stvoriće povoljne uslove za razvoj prouzrokovača bakteriozne pegavosti lista paprike i plamenjače na paradajzu.

Na teritoriji koju pokriva PIS regionalni centar Zaječar usevi paprike na otvorenom se nalaze u fazi razvijen treći do peti list (BBCH 13-15), a usevi paradajza u fazi četvrti do osmi pravi list razvijen na glavnom stablu (BBCH 14-18).

Preporuke za zaštitu paprike i paradajza

Vizuelnim pregledom useva uočeno je prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Pored šteta koje nanose isisavanjem sokova, vaši su i vektori virusa, od kojih je najznačajniji virus mozaika krastavca (Cucumber mosaik virus- CMV),  koji može naneti velike štete usevima.

zastita paprike i paradajza
Foto: PIS

Ukoliko u svojim usevima uoče prisustvo lisnih vaši proizvođačima preporučujemo da sprovedu tretman nekim od sledećih insekticida:

  • Mavrik (a.m.tau-fluvalinat) 0,03% ( paprika) ili
  • Tonus (a.m.acetamiprid) 0,25-0,4 kg/ha (paprika) ili
  • Fides 200SC (a.m.flonikamid) 0,3-0,35 l/ha (paprika) ili
  • Teppeki, Talent, Afinto (a.m.flonikkamid) 0,12-0,14 kg/ha (paprika), 0,06-0,1 kg/ha (paradajz) .

Najavljeno nestabilno vreme sa čestim padavinama i povećanje temperature u narednom periodu pogodovaće razvoju prouzrokovača bakteriozne pegavosti lista paprike (Xanthomonas axonopodis pv.vesicatoria), kao i prouzrokovača plamenjače krompira na paradajzu (Phytophtora infestans).

Pre najavljenih padavina proizvođačima preporučujemo da sprovedu tretman useva nekim od fungicida:

Paprika:

  • Fungohem SC (a.m.bakar-hidroksid) 0,4-0,6% ili
  • Nordox 75WG (a.m.bakar-oksid) 0,14-0,2% ili
  • Champ DP (a.m.bakar- hidroksid) 2 kg/ha ili
  • Curenox 50 WP (a.m.bakar-oksihlorid) 1,5-2 kg/ha ili
  • Everest (a.m.bakar-hidroksid) 0,4-0,6%.

Paradajz:

  • Ridomil gold R (a.m.bakar-oksihlorid+metalaksil) 5 kg/ha.

Izvor: PIS 

Preporučujemo: Paprika: Rana proizvodnja u zaštićenom prostoru

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno