Zaštita jagodičastog i bobičastog voća od prouzrokovača oboljenja

zastita

Zaštita maline, jagode, kupine i borovnice.

Trenutni vremenski uslovi u proizvodnji maline, kupine, borovnice i jagode, sa čestim padavinama i registrovanim temperaturama, pogoduju razvoju različitih vrsta bolesti.

Malina

U zasadima maline trenutni vremenski uslovi su veoma povoljni za ostarenje infekcije prouzrokovačem ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata).

S obzirom da se i u narednim danima prognozira nestabilno vreme sa padavinama, proizvođačima se, u cilju zaštite maline,  preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida: Signum, Bosco Gold ili Luminus (boskalid + piraklostrobin) u količini od 1,5 do 1,8 kg/ha.

Kupina

U zasadima kupine registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka kupine (Didymella applanata), žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum).

Trenutni uslovi su pogodni za razvoj i širenje ovih patogena, te se proizvođačima preporučuje primena fungicida: Teatar plus (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u koncentraciji 0,075%.

Jagoda

U usevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u osetljivim fazama cvetanja i sazrevanja plodova, nestabilno vreme sa čestim padavinama stvara visok rizik od infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea).

U cilju zaštite plodova jagode preporučuje se primena nekog od fungicida: Switch 62,5 WG, Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini od 0,8 do 1 kg/ha ili Teldor (fenheksamid) u količini od 1,5  l/ha.

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Zaštita borovnice

U zasadima borovnice koji se nalaze u osetljivim fazama cvetanja i zametanja plodova, sa prognoziranom najavom padavina, postoji visok rizik za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača sive truleži (Botritis cinerea) i prouzrokovača uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi).

U cilju zaštite borovnice od ovih patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida: Switch 62,5 WG ili Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini od 1 kg/ha.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Preporučujemo: Kako povećati kiselost zemljišta za uzgoj borovnice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede