Stenice, povrtna i braon prisutne u usevima i zasadima

povrtna stenica na zelenom paradajzu

Stenice su invazivne, kosmopolitske vrste i brzo preleću sa parcele na parcelu.

Na području delovanja RC Vrbas, na većem broju biljnih kultura (paprika, paradajz krastavac, suncokret, šećerna repa, breskva, vinova loza, orah) registrovana su jajna legla, larve i odrasle jedinke povrtne stenice (Nezara viridula) i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).

Štete čine i odrasle jedinke i larve

Obe vrste stenica su invazivne, kosmopolitske vrste. Larve ovih štetočina prolaze kroz 5 razvojnih stupnjeva. Usni aparat im je podešen za bodenje i sisanje. Štete pričinjavaju i larve i odrasli, oštećujući sve delove biljaka, a najomiljeniji su im plodovi, kako zreli, tako i oni, potpuno nedozreli. Usnim aparatom luče pljuvačku koja razara biljne proteine i koja ostaje u plodu.

Nekrotično tkivo ispod epidermisa kod takvih plodova biva uništeno, a plodovi  deformisani, što utiče na kvalitet ploda (indirektne štete).

Dobri su letači, tako da stenice mogu brzo prelaziti sa parcele na parcelu. Krajem leta, sa padom temperature, sakrivaju u kuće, radne prostore radi prezimljavanja.

Preporuke za zaštitu

Za sada, brojnosti povrtne i mramoraste stenice upućaju na oprez u usevima i zasadima u kojima se registruju plodovi koji dozrevaju.

Dobru efikasnost u suzbijanju ovih stenica pokazuju insekticidi iz grupe piretroida.

U usevima paprike i paradajza insekticid Scatto (a.m. deltametrin) je registrovan za suzbijanje zelene stenice. Karenca ovog insekticida u pomenutim usevima iznosi 3 dana.

RC Vrbas nastavlja sa praćenjem stenica u biljnoj proizvodnji i blagovremeno će obaveštavati proizvođače o potrebi njihovog suzbijanja u usevima i zasadima.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede