Bezbedna upotreba pesticida uz zaštitnu odeću i opremu

bezbedna upotreba pesticida

Bezbedna upotreba pesticida mora biti prioritet poljoprivredniku. Najvažnije je zdravlje svakog pojedinca.

Često se dešava da požurimo kako bismo što pre završili tretiranje zaštitnim sredstvima useva ili zasada i sprečili ili rešili određeni problem. Tada ne razmišljamo da smo i mi poljoprivrednici važni, najmanje, koliko i biljke koje želimo da zaštitimo. Ustvari smo jako važni.

Retko vidimo poljoprivrednika koji prilikom tretiranja koristi masku ili naočare, zaštitno odelu, gumene čizme. Vreme je da to promenimo.

Ništa nije skupo kao ugrožavanje zdravlja!

Koja zaštitna odela, masku, naočare odabrati? Saveti Svetlane Šućević, savetodavca zaštite bilja Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Prilikom rada sa pesticidima obična radna odeća (jednodelno radno odelo od pamuka, poliestera i pamuka ili najlona ili dvodelno radno odelo) neće zadovoljiti predviđene standarde za zaštitu.

Zaštitna odeća mora biti dugačkih rukava i nogavica, sa kapuljačom, izrađena od posebnog materijala koji ne propušta čestice ili rastvor sredstva, i treba da odgovara standardima EN13982 (Tip 5, nepropusno za čestice) i EN13034 (Tip 6, ograničena nepropusnost na prskanje).

Uopštena oznaka standarda zaštite od pesticida je DIN32781.

Na pakovanju ili etiketi zaštitne odeće potražiti ove oznake.

Na našem tržištu se može naći zaštitna odeća više poznatih svetskih proizvođača, 3M, DuPont Tyvek, Microgard.

Ovo je obično jednokratna odeća koja se u nekim uslovima, ako se ne pocepa ili nije jako zaprljana, može koristiti više puta.

Zaštitne maske različitog stepena zaštite

Pri izboru i upotrebi zaštitne maske za jednokratnu upotrebu, takozvanih respiratora za čestice ili kofil maski, u cilju zaštite nosa i usta, trebalo bi imati u vidu da maske koje farmeri često nose kao zaštitu od prašine prilikom obavljanja nekih uobičajenih poslova na kojima se stvara prašina, nisu prikadni za upotrebu prilikom rada sa pesticidima, napominje Šućević.

Na respiratoru ili maski potražiti odgovarajući EN standard i najvažnije pogledati koji stepen zaštite pružaju, a ovo se označava kao FFP1, FFP2 i FFP3, od manjeg ka većem stepenu zaštite.

Za rad tokom pripreme i primene na otvorenom polju, dovoljno je uzeti respirator koja ima stepen zaštite FFP2, a u težim uslovima i FFP3.

Pri radu u zaštićenom prostoru, staklenicima i plastenicima, koristiti polumasku ili punu masku sa promenljvim ili stalnim filterima, sa standardom zaštite FFA1P2 ili FFA2P3, za zaštitu od organskih isparenje (oznaka A) i čestica (oznaka P), ističe savetodavac.

Zaštitne naočare i viziri treba da odgovaraju standardu EN166, odnosno da pružaju najveći stepen zaštite od prskanja hemikalija ili kapljica ili čestica koje može doneti vetar.

U vezi sa ovim, prednost treba dati naočarima ili vizirima koji imaju acetatno staklo, u odnosu na one koji imaju staklo od polikarbonata.

Naočare treba da su lagane, udobne za nošenje i da ne magle. Pogodnije su naočare koje imaju kaiš i koje čvrsto ostaju na glavi tokom rada, u odnosu na klasične naočare.

Koristite gumene čizme

Zaštitna obuća podrazumeva gumene čizme koje nisu propusne za vodu i koje mogu da se lako operu.

Ne koristiti svakodnevnu obuću, cipele, sportsku obuću, pa ni plitku gumenu obuću.

Ne treba birati ličnu zaštitnu opremu samo po ceni, ništa nije skupo kao ugrožavanje zdravlja, tražite, birajte i uzmite kvalitet, uzmite samo ono sto pruža adekvatan i najbolji stepen zaštite, naglašava Šućević.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede