Apel za zaštitu pčela: U toku cvetanja zabranjena primena pesticida otrovnih za pčele

apel

Uprava za zaštitu bilja i SPOS uputili su apel za zaštitu pčela poljoprivrednim proizvođačima i korisnicima sredstava za zaštitu bilja, kao i pčelarima 

U periodu cvetanja biljaka povećan je rizik od trovanja pčela. Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja ne samo da opada prinos, već se i smanjuje kvalitet plodova (manje učešće plodova prve klase u rodu).

U apelu podsećaju da zakon potpuno zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru. Važno je napomenuti da se sredstva za zaštitu bilja primenjuju u skladu sa registracijom – deklaracijom i uputstvom, a takođe je bitno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca, a sve u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom.

deklaracija

Apel: Sačuvajmo pčele, sprečimo trovanje

Apel se odnosi i na poljoprivredne proizvođače na to da čak i kada primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele kod kulture koja nije u cvetu, prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke ispod stabala koje su u cvetu. Skreće se posebno pažnja poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice i soje insekticidima, zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja. Prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koristiti sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sa Upravom za zaštitu bilja, koja je iz godine u godinu sve bolja i bolja, i prošle sezone smo uspeli preventivno da zaustavimo par najavljenih tretiranja uljane repice u cvetu. Tretiranje komaraca iz vazduha takođe predstavlja problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju. Apelujemo da se tretiranje komaraca ne sprovodi iz vazduha, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela, navodi se u apelu.

Svako pčelinje društvo podigne prinos ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura. Sačuvajmo pčele od trovanja. SPOS se ovom prilikom zahvaljuje predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministarki poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jeleni Tanasković, Upravi za zaštitu bilja i Ministarstvu poljoprivrede na svemu što čine za pčelarstvo Srbije.

Preporučujemo: Spajanje pčelinjih društava u proleće ili jesen – Kako uraditi?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede