Zaštiti šljive, breskve i nektarine od ose i tripsa

sljiva precvetavanje

Rane sorte šljiva su u fazi precvetavanja. Ovo je momenat kada šljivine ose, čiji se ulovi registruju na klopkama, mogu da naprave velika oštećenja.

U zasadima šljive na više lokaliteta su praćeni pojava i brojnost šljivinih osa (Hoplocampa flava i Hoplocampa minuta). Registrovana je pojava i žute i crne šljivine ose u značajnom broju, navode stručnjaci zaštite bilja Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

sljivina osa
Šljivina osa

U zasadima šljive je potrebno izvršiti zaštitu jednim od registrovanih insekticida i to: Perfekthion ili Dimetogal (a.m. dimetoat) 0,1 % ili Decis (a.m. deltametrin) 0,05 %.

Primeniti registrovane insekticide samo u precvetalim zasadima.

Radi zaštite insekata oprašivača pre izvođenja ovog prskanja obavezna je kosidba trave i korova u zasadu šljive koji u tom trenutku cvetaju (maslačak, mrtva kopriva i sl.) Tako se sprečava da pčele i drugi oprašivači sleću na iscvetali korov na koji pada zaštitno sredstvo. Zaštitu obaviti u večernjim satima i obavestiti pčelare.

Plamenjače šljive

Obzirom da postoje povoljni uslovi za razvoj gljive Polystigma rubrum prouzrokovača plamenjače šljive, potrebno je obaviti fungicidni tretman primenom preparata na bazi a.m. mankozeb (Mankogal 80 ili Dithane M45)  u koncentraciji 0,20 do 0,25 %.

Trips registrovan u zasadima bresaka i nektarina

Rane sorte bresaka i nektarina su u fazi precvetavanja.

trips imago
Trips imago

Na sasušenim cvetovima i tek zametnutim plodićima registruju se visoke brojnosti imaga i larvi tripsa.

Neophodno je sprovođenje mera zaštite. Samo kod sorata koje su u fazi precvetavanja preporučuje se primena insekticida na bazi spinosada (Laser 240-SC 0,04 %).

Kod sorata koje su u fazi cvetanja ne koristiti insekticide zbog mogućnosti trovanja polinatora.

Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede