Zaštita zasada jabuke pred berbu

Jabuka zrela, zelene boje, berač je skida sa grane

Približava se početak berbe pojedinih sorti jabuka. Sa tretiranjima zasada treba nastaviti radi zaštite plodova od prouzrokovača sladišnih bolesti.

Obzirom da se tokom vlažnijih godina može očekivati veći procenat plodova sa simptomima skladišnih bolesti to za tretiranja pred berbu treba odabrati fungicid koji ima delovanje na ove patogene.

GALOFUNGIN T je sistemični fungicid sa protektivnim i kurativnim delovanjem namenjen suzbijanju prouzrokovača gorke truleži jabuke (Gleosporium fructigenum), prouzrokovača truleži jabučastog voća (Monilia fructigena) i prouzrokovača truleži plodova (Penicilium spp.). Primenjuje se u koncentraciji 0,05-0,1%.

Tretman se izvodi na 15-20 dana pred početak berbe. Ova mera je važna kod svih sorti jabuke, a posebno kod onih koje su namenjene dužem skladištenju, npr. Ajdared, Zlatni delišes, Jonagold, Braeburn i dr. Karenca za GALOFUNGIN T je 14 dana.

U ovom periodu u većini voćnjaka i dalje se uočava prisustvo jabukinog smotavca (Cydia pomonella) u različitim razvojnim fazama. Preporučujemo da se za njihovo suzbijanje koristi insekticid POLUX u koncentraciji od 0,03% sa karencom od 7 dana.

Izvor: www.fitofarmacija.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede