Pepeljasti grožđani moljac: Oprez, u toku je piljenje larvi treće generacije

Larva Lobesia botrana pepeljastog grožđanog moljca 1

U najznačajnijim vinogradarskim regijama počelo je piljenje larvi treće generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana).

Vreme je da vinogradari zaštite grozdove primenom insekticida na bazi spinosata ili lambda cihalotrina, savetuju zaštitari bilja Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Obavezno voditi računa o propisanoj karenci.

Simptomi pojave grožđanog moljca 

Grožđani moljci jače napadaju vinograde u kojima je provetrenost slaba zbog gustine zasada, prevelike bujnosti, smera redova i slično. Iz tog razloga i sve agrotehničke mere koje pogoduju strujanju vazduha u zasadu smanjuju napad moljca.

Gusenice prve generacije se lako zapažaju na cvetovima. Ispiljene larve ubušuju se u pupoljke, cvetove, tek zametnute plodove uz stvaranje paučine. U toku razvoja jedna gusenica može da ošteti i do 30 zametaka. Pojedini delovi grozdova se često osuše.

Larve druge generacije se hrane na zelenim bobicama. Do kraja razvoja larva uništi do 9 bobica.

Gusenice treće generacije se ubušuju u zrele bobice, koje se vremenom potamne i u suvo vreme opadnu. U vlažno vreme se razvije Botrytis na grozdovima. Do kraja razvoja jedna larva uništi do 4 zrele bobice.

Kako izgleda leptir 

Lobesia botrana manja pepeljasti grožđani moljac

 

Pepeljasti grožđani moljac

Imago: raspon krila je 10-12 mm, a dugačak je 6-7 mm. Prednja krila su marmorirana sa žućkastim, sivo-zelenim i olovno-sivim nijansama.
Larva: 8-10 mm dugačka, sivkasto-zelene boje sa žutom glavom, kreće se zmijasto.
Jaja: ovalna, veličine 0,9 x 0,6 mm, žute boje i prozirna.
Lutka: dužine 5mm, smeđe boje, nalazi se beličastom kokonu.

jaja na bobicama pepeljasti grožđani moljac

Jaja na bobicama

Ciklus razvića   

Ima 3 generacija godišnje. Prezimljavaju pod korom čokota u fazi lutke. Prvi leptiri se javljaju već krajem aprila ili početkom maja, a najjači let je obično sredinom maja. Ženke nakon parenja polažu jaja pojedinačno na cvetove ili listove. Gusenice izlaze iz jaja nakon 7-14 dana. Od sredine juna, nakon 3-4 nedelje ishrane, larve se ulutkavaju. Leptiri druge generacije se javljaju od kraja juna do sredine avgusta, a najjači let je u drugoj dekadi jula. Ženke ove generacije polažu jaja na bobice, koje su veličine graška ili veće.
Leptiri treće generacije se javljaju u avgustu i odlažu jaja na poluzrale i zrele bobice.
Leptiri sivog grožđanog moljca obično lete od zalaska sunca do mraka, kad su temperature od 14-28ºC. Optimum temperature za let je 25ºC.

Fotografije: pisvojvodina.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede