Malina i nakon berbe plodova zahteva negu i zaštitu

malina jesen

Proizvođači voća, pa tako i maline, nakon berbe plodova ne završavaju poslove u voćnjacima. 

Naprotiv, nakon berbe, proizvođači treba da nastave radove u svojim zasadima kako bi u narednoj godini ostvarili zadovoljavajuće prinose.

Nakon završene berbe maline

Proizvođači se nakon berbe maline okreću i drugim poslovima u poljoprivredi. Neretko, zaboravljaju da biljke i tada traže negu. Kako zaštititi i negovati malinjak nakon berbe savetuje nas Vesna Nišavić Veljković, diplomirani inženjer Poljoprivredne stručne službe Srbije.

U velikom broju malinjaka, na lišću i ovogodišnjim izdancima ostavljenim za narednu godinu, mogu se naći simptomi  koji nastaju kao posledica napada fitopatogene gljive Didymella aplanata.

To su karakteristične tamno kestenjaste pege na izdancima, obično oko pupoljaka. Zaraženi pupoljci u pazuhu lista propadaju tokom zime ili se iz njih razvija rodna grančica koja je kržljava i daje manji broj plodova lošijeg kvaliteta. Zato su nega i zaštita  maline nakon berbe  veoma značajne mere od kojih  zavise zdravstveno stanje i rodnost maline u narednoj godini. Može se reći da zaštita maline počinje u ovoj, a nastavlja se u proleće naredne godine, podseća Veljković.

Stare izdanke maline iseći i skloniti

Nakon obavljene berbe potrebno je da se stari izdanci iseku i uklone.

Rezidba starih izdanaka se vrši što niže do zemlje, zatim se izdanci ostave da svenu i sasuše.  

Ovo je potrebno kako bi se mladi izdanci adaptirali na jako osunčavanje koje je karakteristično za taj period godine.

Takođe je potrebno da se izvrši i proređivanje izdanaka. Po dužnom metru treba odabrati 10-tak zdravih i dobro formiranih izdanaka, a ostale izdanke, naročito obolele ili oštećene do osnove orezati i ukloniti.

Ukloniti korove u malinjacima

Neophodna mera u malinjaku nakon berbe je i redovno suzbijanje korova.

Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi oni će biti velika konkurencija ovogodišnjim izdancima u hrani i vodi, a pored toga prisutni korovi u malinjacima obezbeđuju idealne uslove za razvoj štetnih organizama, prouzrokovača bolesti.

Korove u malinjacima treba uklanjati mehanički: plevljenjem, okopavanjem, freziranjem ili košenjem. Moguća je primena i herbicida sa kojima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacije sa stručnim licima.

Nakon ovih radova potrebno je malinu i zaštititi od prouzrokovača bolesti, štetnih insekata i grinja, preporučuje Veljković.

Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti mogu se primeniti fungicidi (a.m. azoksistrobin ili tebukonazol) uz dodatak insekticida (a.m. acetamiprid, lambda cihalotrin) i akaricida  (a. m. abamektin, spirodiklofen) za suzbijanje štetnih grinja ukoliko na listovima postoje simptomi koji ukazuju na njihovo prisustvo u zasadu. U zavisnosti od vremenskih uslova tretiranje obavezno ponoviti. Na kraju vegetacije primeniti fungicid na bazi bakra.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede