Poznati prirodni domaćini ovog virusa su kruška, dunja i jabuka.
Gubici prinosa zavise od sorte i mogu biti od 15 % pa do 32-42 %.
Simptomi bolesti kamenitost kruške
Simptomi bolesti se ispoljavaju na plodovima, listu i kori.
Na plodovima osetljivih sorti kruške i dunje se javljaju tipični simptomi. Njihovo ispoljavanje varira od vegetacije do vegetacije, pa čak i od ploda do ploda na istom stablu.
Prvi simptomi u vidu svetlo zelenih površina na plodovima se uočavaju 10-20 dana posle opadanja kruničnih listića.
Na plodovima se prvo zapažaju tamno zelene površine ispod epidermisa. Pojedine ćelije parenhimskog tkiva u zahvaćenim delovima se skamenjuju. Zbog ovakvih promena plodovi dalje neravnomerno rastu, pa su jako izobličeni i uočljiviji po svom nepravilnom obliku.
Pročitaj još:
- Evropska komisija 13. oktobra glasa za ili protiv upotrebe glifosata
- Zaštita uljane repice od repičine lisne ose - Prag štetnosti jedna pagusenica po biljci
- Kombinovana sadnja voćnih vrsta, nekoliko saveta
- Grinje u šljivicima - Jači napad dovodi do prevremene defolijacije
- U vinogradima prisutni azijska voćna mušica i grožđani moljac. Smanjimo rizik od štete
Kod osetljivih sorti skamenjavanju podleže veliki broj ćelija, pa su čitavi plodovi tako skamenjeni da se teško mogu seći.
Na plodovima se mogu javiti slične promene, ali nastale od drugih agenasa kao što su: insekti, nedostatak bora, mehanička oštećenja, plutaste pege i slično, ali su te promene uvek površinskog karaktera i nisu povezane sa formiranjem sklerenhimskih ćelija. Na listu nekih osetljivih sorti kruške mogu se javiti svetlo zelene pege, a kasnije žućkaste zone duž lisnih nerava.