Kamenitost kruške je viroza koja uništava plodove

kruška
Kamenitost ploda kruške spada u najdestruktivnije virozno oboljenje kruške, jer zaraženi plodovi nemaju tržišnu vrednost.

 
Žutilo nerava i kamenitost plodova je opšte rasprostranjena bolest u svetu i može se smatrati da je prisutna svuda gde se kruška gaji.
 
Simptomi se javljaju i na plodovima i na kori kruške. Simptome na kori je teško razlikovati jer su simptomi slični drugim virozama.

Poznati prirodni domaćini ovog virusa su kruška, dunja i jabuka.

Gubici prinosa zavise od sorte i mogu biti od 15 % pa do 32-42 %.

Simptomi bolesti kamenitost kruške

Simptomi bolesti se ispoljavaju na plodovima, listu i kori.

Na plodovima osetljivih sorti kruške i dunje se javljaju tipični simptomi. Njihovo ispoljavanje varira od vegetacije do vegetacije, pa čak i od ploda do ploda na istom stablu.

Prvi simptomi u vidu svetlo zelenih površina na plodovima se uočavaju 10-20 dana posle opadanja kruničnih listića.

Na plodovima se prvo zapažaju tamno zelene površine ispod epidermisa. Pojedine ćelije parenhimskog tkiva u zahvaćenim delovima se skamenjuju. Zbog ovakvih promena plodovi dalje neravnomerno rastu, pa su jako izobličeni i uočljiviji po svom nepravilnom obliku.

Kod osetljivih sorti skamenjavanju podleže veliki broj ćelija, pa su čitavi plodovi tako skamenjeni da se teško mogu seći.

Na plodovima se mogu javiti slične promene, ali nastale od drugih agenasa kao što su: insekti, nedostatak bora, mehanička oštećenja, plutaste pege i slično, ali su te promene uvek površinskog karaktera i nisu povezane sa formiranjem sklerenhimskih ćelija. Na listu nekih osetljivih sorti kruške mogu se javiti svetlo zelene pege, a kasnije žućkaste zone duž lisnih nerava.

Koristiti samo zdrav sadni materijal

Bolest se prenosi sadnim materijalom tj. kalemljenjem zaraženim pupoljcima i zaraženim plodovima. Nema podataka o prenošenju bolesti insektima i semenom.
 
U prirodi do sada nije otkriven vektor ovog virusa.
 
Neophodno je koristiti zdrav sadni materijal. Zasad kruške podignut sa zdravim sadnim materijalom ostaje zdrav tokom celog perioda eksploatacije.
 
Suzbijanje ove viroze se može vršiti putem termoterapije na 36-37 0C u trajanju 4-5 sedmica.
 
Branislav Radovanović dipl. inženjer 
psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede