Jabuka u osetljivoj fazi – Potrebno smanjiti infektivni potencijal

jabuka pupoljci PIS

Jabuka u osetljivoj fazi. Preporuke: primena preparata na bazi bakra i na bazi mineralnog ulja.

Na području Srbije, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, jabuke se nalaze u različitim fazama razvoja, od faze početak bubrenja pupoljaka do faze početak pucanja pupoljaka (vidljivi zeleni listići).

U sistemu prognozno izveštajne službe zaštite bilja prati se dozrevanje pseudotecija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

U ovonedeljnom laboratorijskom pregledu pseudotecija registrovano je prisustvo zrelih askospora, a u pojedinim regionima procenat dozrelosti se kreće i do 34 %, navodi se izveštaju PIS.

Najavljeni porast temperatura sa padavinama, ubrzaće kretanje vegetacije i ulazak jabuka u osetljive faze razvoja.  

Takođe, sa padavinama će se stvoriti i povoljni uslovi za oslobađanje askospora i mogućnost ostvarenja infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

U zasadima jabuka gde je došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelenih listića,  preporučuje se primena preparata na bazi bakra. Ovim tretmanom smanjuje se i infektivni potencijal veoma značajnog oboljenja jabuka, bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetočina, preporučuje se primena i preparata na bazi mineralnog ulja.

Tretman sprovesti pred najavljene padavine sledećom kombinacijom preparata: Funguran OH (bakar-hidroksid) 2 kg/ha+Galmin (mineralno ulje) 3-4 %, preporuka je PIS.

Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede