Azijska voćna mušica povećava brojnost. Neophodne mere kontrole ODMAH!

Odrasle jedinke azijske voćne mušice

Azijska voćna mušica sve brojnija. Neophodno je odmah preduzeti sve raspoložive mere kontrole. Koje?

U poslednjih nedelju dana došlo je do drastičnog povećanja brojnosti odraslih jedinki azijske voćne mušice u lovnim klopkama.

Zaštitari bilja Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) ponovo upozoravaju na opasnosti koje nastaju zbog povećanja brojnosti odraslih jedinki azijske voćne mušice.

Neophodno je odmah preduzeti sve raspoložive mere kontrole kako bi se sprečilo drastično podizanje nivoa populacije, savetuju zaštitari.

Zahvaljujući izuzetno visokom reprodukcionom potencijalu štetočine (jedna ženka položi i do 600 jaja) na dnevnom nivou se beleži povećanje brojnosti odraslih jedinki na klopkama.

azijska vocna musica larve na plodu kupine
Larve na plodu kupine Foto: PIS (goo.gl/6JwZ1y)

U vizuelnim pregledima registruje se prisustvo larvi u plodovima maline, kupine i vinove loze kao i simptomi truleži na napadnutim plodovima.

azijska vocna musica stete na grozdju
Štete na grožđu Foto: PIS (goo.gl/JUvKDy)

Značajan faktor u podizanju populacije ove štetočine predstavljaju napušteni zasadi malina, ali i veliki broj divljih vrsta poput zove i divlje kupine gde se neometano vrši razvoj i razmnožavanje azijske voćne mušice.

Sada je neophodno preduzeti sve raspoložive mere kontrole kako bi se sprečilo drastično podizanje nivoa populacije azijske voćne mušice i smanjio rizik od nastanka šteta u zasadima malina, kupina i vinove loze.

MERE KONTROLE

1. POSTAVLJANJE VELIKOG BROJA KLOPKI ZA MASOVNO IZLOVLJAVANJE U CILJU SMANJENJA BROJA INSEKATA KAKO ZA SMANJENJE TRENUTNIH ŠTETA, TAKO I ZA REDUKCIJU BROJA ADULTA ZA PREZIMLJAVANJE.

2. MOGU SE KORISTITI KLOPKE NAPRAVLJENE OD PLASTIČNIH FLAŠA SA CRNIM VINOM, JABUKOVIM SIRĆETOM I NEKOLIKO KAPI DETERDŽENTA.

3. U CILJU MASOVNOG IZLOVLJAVANJA NEOPHODNO JE POSTAVITI VELIKI BROJ KLOPKI. PRVENSTVENO NA IVIČNE DELOVE PARCELE NA RASTOJANJU OD 2 DO 3 METRA, A UNUTAR PARCELE NA RASTOJANJU OD 5 METARA.

4. NEOPHODNO JE SKRATITI INTERVAL BRANJA PLODOVA U CILJU ŠTO BRŽEG NJIHOVOG SKLANJANJA SA PARCELE.

5. SPROVOĐENJE SANITARNIH MERA JE STALAN I OBAVEZAN DEO U BORBI PROTIV OVOG ŠTETNOG ORGANIZMA. PREPORUČUJE SE UNIŠTAVANJE PREZRELIH I ZARAŽENIH PLODOVA (ODLAGANJE U BURAD KOJA SE NE OTVARAJU SEDAM DANA), KAO I KONTROLA GAJBICA I DRUGE OPREME U KOJOJ SE MOGU ZADRŽATI PLODOVI SA LARVAMA I PRENOSITI IZ JEDNOG REGIONA U DRUGI.

6. OBAVEZNA HIGIJENA IVICA PARCELA U KOJIMA SE NALAZE DIVLJE KUPINE, ZOVA, DŽANARIKA I DRUGE BILJNE VRSTE KOJE MOGU BITI DOMAĆINI OVOJ ŠTETOČINI.

7. HEMIJSKE MERE ZAŠTITE PROTIV AZIJSKE VOĆNE MUŠICE SU IZUZETNO SLOŽENE ZBOG OGRANIČENE UPOTREBE INSEKTICIDA U PERIODU ZRENJA PLODOVA I JAJA I LARVI UNUTAR PLODOVA A SAMIM TIM I NEMOGUĆNOST SUZBIJANJA OVIH STADIJUMA RAZVOJA.

Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede