Претрага
Претрага

Apopleksija kajsije – naglo sušenje biljke

Apopleksija kajsije je pojava naglog sušenja i događa se uglavnom odmah posle cvetanja, obično maja meseca. Simptomi su da je lišće u krošnji je mlohavo...

apopleksija kajsije
Galenika

Apopleksija kajsije je pojava naglog sušenja i događa se uglavnom odmah 

posle cvetanja, obično maja meseca.

Simptomi su da je lišće u krošnji je mlohavo i uvijeno visi, a ubrzo nakon toga grane se osuše, a zatim i cela krošnja.

Nekad se sušenje dešava etapno u toku više godina.

Listovi ne pokazuju nikakve simptome pre sušenja, npr. pegavost. Prisutna je samo blaga hloroza. Na poprečnom preseku stabla i grana ksilem i floem dobijaju braon boju, a ako je zahvaćen samo deo sprovodnih sudova, dolazi do stvaranja rak rana i smolotočine na stablu.

Najčešće apopleksija se javlja kod voćaka starih 9-16 godina.

Pitanje uzročnika apopleksije nije potpuno razjašnjeno. Paunović (1968) je opisujući apopleksiju naveo da uzročnici mogu biti parazitnog ili fiziološkog karaktera. Od 6.200 ispitivanih stabala najčešći uzroci apopleksije su bili: bakterija Pseudomonas syringe, (u 35 % slučajeva), nedostatak vlage (26 %), inkompatibilnost između podloge i plemke (15,6 %), mraz (11 %), gljivica Monillia laxa (7,5 %), viroze (2 %).

Patološki (parazitni) činioci

Morvan (1995) navodi 11 patogena i 2 insekta koji mogu da budu uzročnici apopleksije u sadejstvu sa ekološkim činiocima. U našim uslovima najčešći činioci su bakterija Pseudomonas syringe i gljiva Leucostoma cincta.

Mere zaštite

– Gajenje kajsije samo u povoljnim klimatskim i zemljišnim uslovima

– Visoko kalemljenje na odgovarajućim podlogama (belošljiva)

– Gajenje sorti koje imaju duže biološko zimsko mirovanje

– Primena letnje umesto zimske rezidbe

– Redovno proređivanje plodova

– Samo plitka obrada zemljišta

– Regulisanje vodnog režima zemljišta

– Pravilna upotreba azotnog đubriva

– Krečenje debla i osnova skeletnih grana

– Primena odgovarajuće zaštite od bolesti i štetočina

– Prskanje u jesen 2-3 % Bordovskom čorbom posle opadanja lišća, a 2 % Bordovskom čorbom u proleće u vreme bubrenja pupoljaka.

Ružica Đukić, dipl. inž.    

psss.rs       

 

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno