Čak 132 porodice rešile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo

kuca na selu

„Vraćen je život u 651 seosku kuću. Od toga su čak 132 porodice rešile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na potpisivanju ugovora za dodelu bespovratnog novca za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

„U velikoj seobi Čarnojević je poveo 30.000 porodica. Mi smo uspeli za sada da zadržimo i vratimo 651. Ovo je fundamentalna ideja za opstanak sela Srbije i same Srbije. Cilj nam je da u narednih pet godina po 6.000 porodica naselimo u sada prazne seoske kuće. Time bismo broj porodica doveli na onaj početni broj od 30.000 iz Velike seobe. Za to su nam potrebna desetostruko veća sredstva u idućoj godini. Računamo na državu Srbiju, na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i na uspešne domaće korporacije i imućne pojedince, kao i na dijasporu koja je najavila da će se ozbiljno uključiti. Ova misija ima podršku predsednika Republike, Srpske akademije nauka i umetnosti-Odbora za selo SANU, ali i svih dobronamernih građana Republike Srbije“ izjavio je ministar Krkobabić.

U Srbiji imamo oko 150.000 takvih kuća koje imaju vlasnike i još oko 50.000 napuštenih bez vlasnika. Do sada je iz ovog programa Ministarstva za brigu o selu dodeljeno 651 kuća na teritoriji čitave Republike Srbije. Najveće interesovanje je u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Kikinda, Kula, Sombor, a na jugu su to Pirot, Aleksinac, Dimitrovgrad, Svilajnac…

Konkurs je trajao do 1.novembra, stiglo je 945 prijava, a prema uslovima propisanim Uredbom Vlade RS, podnosioci prijave na konkurs bili su bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice i samohrani roditelji, do 45 godina starosti koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selo.

„Dugo smo razmišljali da odemo da živimo na selo, a period korone i izolacije, pa rad od kuće samo su pojačali tu našu želju i počeli smo da tražimo za sebe idealnu seosku kuću. Na ovaj način smo to i uspeli. Živećemo u zdravijoj sredini, posvetićemo se i gajenju hrane, a želja nam je da u našoj oazi ugostimo i prijatelje“ rekla je Dragana Katić, koja sa svojim partnerom Borisom prelazi da živi iz Beograda u selo Taor kod Valjeva.

Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, nije mogao biti iznad 1,2 miliona dinara (10.000 evra), a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje obavljaju procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti.

Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara ali je, zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan, na predlog Ministarstva za brigu o selu uvojen od strane Vlade, na 686,5 miliona dinara. Novac se dodeljuje kako je propisano Uredbom, do utroška sredstava, po redosledu pristiglih prijava.

B. Gulan

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede