Rast cena. Kukuruz 32 dinara, pšenica 36 dinara

rast cena

Rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pšenica sa 14% proteina se trgovala po jedinstvenoj ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a.

Na Produktnoj berzi ove nedelje je zabeležen rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Kao i tokom prethodnih nedelja, u trgovanju je najviše bio zastupljen kukuruz. Ukupno je prometovano 5.950 tona robe, finansijske vrednosti 213.510.000,00 dinara.

Kukuruz 32 dinara

Povećana aktivnost na tržištu kukuruza bila je prisutna od početka nedelje. Kako su dani odmicali, tražnja je bivala sve veća. Krajem sedmice, zabeležene su realizacije većih količina ove žitarice. Berzanski ugovori su početkom nedelje zaključivani u cenovnom rasponu od 30,80 din/kg bez PDV-a, da bi usled rasta, cena dostigla nivo od 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 31,75 din/kg bez PDV-a, što je rast od 2,96%.

pšenica kombajn

Rast cena pšenice

I tokom ove nedelje, na tržištu pšenice, u fokusu je bio otkup Republičke direkcije za robne rezerve. Do sada je prijavljeno oko 93.000 tona ove žitarice.

Iako je žetva pri kraju, na berzanskom tržištu, kao i tokom prethodne nedelje, nije došlo do realizacije većeg obima, usled izostajanja ponude većih količina. Tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu. Pšenica sa 14% proteina se trgovala po jedinstvenoj ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je rast od 4,35%. Na paritetu CPT, berzanski ugovor je zaključen po ceni od 34,90 din/kg bez PDV-a, za pšenicu sa 11% proteina.

Uljana repica 640 evra po toni

Soja je nedelju započela veoma mirno, te nije bilo izraženog interesovanja ni za kupovinom, a ni za prodajom ove uljarice. Od sredine nedelje dolazi do veće aktivnosti i rasta cena. Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 71,00 din/kg bez PDV-a, bez obračuna kvaliteta, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja rast od 4,03%. Krajem nedelje dolazi do smanjenja interesovanja kupaca za kupovinom ove uljarice i izostanka soje iz berzanskog trgovanja.

Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 30,80 do 31,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove kulture beleži pad od 4,82%.

Uljana repica izostala je iz trgovanja u nedelji za nama. Povećana ponuda ove uljarice, kretala se u cenovnom rasponu od 630,00 do 640,00 €/t, međutim na strani tražnje nije bilo upita, navodi se Informatoru Produktne berze.

rast cena proizvoda

Cene na svetskim berzama

Ekonomska situacija je važan faktor za sva robna tržišta, i energetsko i poljoprivredno. Evro je izjednačen sa dolarom, što podstiče izvozne aktivnosti u EU.

Zbog rizika nedostatka vode u ključnim fazama razvoja, cene kukuruza i soje u Čikagu su imale podršku. Rejting useva kukuruza ostaje nepromenjen 64% dobro do odlično. Krajem nedelje cene su oštro pale zbog USDA izveštaja.

Uslovi za jaru pšenicu se poboljšavaju, sa 70% useva procenjenih dobro do odlično, što je 4 poena više nego prošle nedelje. Povećanje potencijalnog roda u SAD za oko 1,41 miliona tona, uticalo je na pad cene pšenice u Čikagu.

Stanje useva soje se pogoršalo na 62% dobro do odlično, sa prošlonedeljnih 63%. Nedeljni izvozni podaci podstakli su rast cene soje, sa otkazivanjima prodaja naročito za Kinu.

Cene: pšenica 292,12 $/t, kukuruz 238,18 $/t, soja 540,73 $/t i sojina sačma 438,90 $/t.

Cene na Euronekstu rasle su usled geopolitičke situacije i vremenskih prilika. Žetva u Francuskoj napreduje vrlo brzo, uz neka iznenađenja, u zavisnosti od tipa zemljišta i sorte. Do 4. jula je u Francuskoj poženjeveno 14% meke pšenice, ali će se verovatno povećati zbog povoljnih vremenskih prilika.

Cene: pšenica 342,75 $/t, kukuruz 328,75 $/t, uljana repica 669,25 $/t.

Preporučujemo Vam i ove teme: Skladištenje kukuruza u cilju sprečavanja pojave mikotoksina i Ne spaljujmo žetvene ostatke, ne ugrožavajmo kvalitet zemljišta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede