Značaj kolostruma u ishrani jagnjadi

tri jagnjeta

Najveća smrtnost kod jagnjadi, čak 75 %, je u prvoj nedelji posle jagnjenja. Najvažnije od svega je da se jagnje što pre zadoji kolostrumom. 

Zašto je kolostrum značajan?

Kolostrum pored neophodne energije jagnjetu daje i antitela protiv oboljenja sa kojima je ovca bila u kontaktu, ili protiv kojih je bila vakcinisana. Pored toga kolostrum je laksativan i služi da oslobodi creva jagnjeta od prvog izmeta (mekonijuma). Sposobnost jagnjeta da usvoji antitela iz kolostruma brzo opada i zato je neophodno da ga dobije što ranije. Ako ovca nema dovoljno kolostruma treba uzeti zamrznut, sakupljen ranije od drugih ovaca i dati ga putem sonde, vodeći računa da se ona ne ugura u pluća.

Kolostrum se akumulira u vimenu ovce tokom poslednjih nekoliko dana bremenitosti. On se takođe luči tokom prvih dana laktacije, a kasnije se sastav mleka brzo menja. Kolostrum sadrži veoma bitne imunoglobuline od kojih neki ostaju u zidu creva a drugi resorpcijom prelaze u krvotok i daju jagnjetu pasivni imunitet. Pored toga hranljive marerije iz kolostruma se troše za razvoj i termoregulaciju organizma. Prisutni su i faktori rasta koji pomažu razvoj creva, posebno tokom prvih 24-48 sati života, čime pomaže da se uspostavi normalan protok kroz creva i omogući jagnjetu usvajanje hranljivih materija u organizam.

Čuvanje kolostruma

Kolostrum se može držati najmanje godinu dana u zamrzivaču što nema štetnogdejstva na očuvanje imunoglobulina. Pri odmrzavanju kolostrum se čuva u frižideru i mora se upotrebiti u roku od 48 sati. Najbolje je da se otapanje vrši mlakom, a ne vrelom vodom, i to postepeno. Preporuka je da svaki proizvodjač ima dovoljnu zalihu kolostruma, pred početak sezone jagnjenja ovaca.

Za ishranu jagnjadi može se koristiti i kozji kolostrum kao uspešna zamena, kao i kravlji koji ima manje hranljivih materija 20-40 % nego ovčiji i zbog toga treba ga davati za jednu trećinu više.

Prve nedelje po rođenju jagnjad se hrane kolostrumom i mlekom. Posle prve nedelje jagnjad se privikavaju na kvalitetno seno i početnu smešu koncentrata. Seno, koncentrat i vodu jagnjad konzumira po volji. Tokom prvih sedam dana jagnjad treba da budu sa ovcom i da sisaju po volji. Ishrana jagnjadi od druge nedelje života zavisiće od toga kakva se proizvodnja dalje od njih očekuje.

Autor: Slavko Mladenović, savetodavac za stočarstvo

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede