Претрага
Претрага

Zasušivanje muznih krava

Zasušivanje muznih krava je veoma bitan proces važan iz više razloga. Na taj način organizam krave se priprema za intenzivan rast ploda, jer je poznato...

krava holstajn
Galenika

Zasušivanje muznih krava je veoma bitan proces važan iz više razloga. Na taj način organizam krave se priprema za intenzivan rast ploda, jer je poznato da u

krava holstajn

tom periodu plod nekoliko puta udupli svoju težinu. Takođe, u tom periodu i mlečna žlezda i vime treba da prođu kroz period intenzivne regeneracije i pripreme za narednu laktaciju.

Zasušenost kod krava traje obično 60 dana, a nikako manje od 42 dana. Taj vremenski period je neophodan kako bi se pobrojani procesi odvijali na zadovoljavajući način. Ujedno, to je vreme da se, ako je neophodno, popravi kondicija krava i spremno dočeka partus i sledeća laktacija. Postoji više tehnika koje se primenjuju za uspešno zasušivanje:

  • Delimično izmuzanje – u pravilnim vremenskim razmacima mleko se delimično izmuze
  • Periodično izmuzanje – u prvih par dana trokratno, zatim dvokratno, da bi se na kraju svelo na jednom u dva, pa tri dana, sve do potpunog prestanka rada mlečne žlezde
  • Princip naglog zasušenja – prvi dan se pomuze sva količina mleka, a onda se u svaku četvrtinu vrši aplikacija injektora za zasušenje i protiv pojave mastitisa. Drugi dan se potpuno prestaje sa mužom. Sekrecija mleka prestaje kada pritisak u alveolama naraste do određene tačke. Komponente mleka razgrade se pomoću enzima ili budu reapsorbovane, alveole pucaju i žlezdu ispune obrambene ćelije – fagociti. Trećeg dana, ako smo uradili sve pobrojano, vime bi trebalo da bude zdravo, meko i bez mleka.

Uporedo sa ovim postupcima neophodno je uraditi određene izmene u režimu ishrane, kako bi se i na taj način smanjio pritisak na mlečnu žlezdu i olakšao nam posao zasušenja. Kao prvo, iz obroka se na nekoliko dana pre početka zasušivanja izbacuju sva koncentrovana hraniva, kao i sveža zelena krmna hraniva, a uvodi se seno uz dovoljne količine vode. Ovakav način ishrane treba da traje dok se ne postigne potpuna zasušenost. Za sve to vreme potreban je stalni nadzor i pregled stanja vimena zbog mogućih komplikacija (mastitis), pogotovo kod krava sa visokom mlečnošću.

Svi ovi postupci kod krava izazivaju određeni stres, a naš je zadatak da taj stres svedemo na najmanju meru i ujedno spremimo grlo za narednu laktaciju.

Autor: Svetislav Marković

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno