Virtemberg rasa nastala je u Nemačkoj, u pokrajini Virtemberg. Stvorena je ukrštanjem gruborunih domaćih ovaca sa francuskim i španskim ovnovima merino rase, a kasnije i sa engleskim rasama (lester i sautdaun) koje su joj dale dobre osobine u pogledu tovnosti i mesnatosti.
Ovu ovcu nazivaju i nemački oplemenjeni merino (Merinolandshaf). Ova rasa se dosta dobro adaptirala tako da je ima u skoro celoj Evropi. Poslednjih godina je u našem regionu jedna od najzastupljenijih rasa, a učestvovala je u stvaranju pirotske oplemenjene ovce i MIS ovce.
Eksterijer virtemberg ovce
Merino virtemberg je krupna rasa, snažne konstitucije, živahnog temperamenta, smera proizvodnje meso-vuna, mada je i proizvodnja mleka dobro izražena. Životinje imaju glavu srednje dužine i širine. Vrat im je srednje dug, bez kožnih nabora. Grudi su dosta široke i duboke. Trup je srednje dužine, ali takođe dovoljno širok i dubok, a leđna linija je ravna. Muskulatura trupa je dobro razvijena.
Masa tela odraslih ovaca kreće se od 70-75 kg, a ovnova 100-120 kg. Prosečna masa tela jagnjadi pri rođenju iznosi oko 4,5 kg. Jagnjad, u uslovima intenzivnog tova, sa 90 dana postižu masu tela od oko 30 kg. Randman mesa kod ugojenih jagnjadi se kreće od 52-56 %, a može biti i do 60 %. Kod odraslih ovaca randman mesa se kreće od 47-48 %.
Ovce su obrasle vunom bele boje, jedino su donji delovi nogu, glava i uši pokriveni belom dlakom. Runo je zatvoreno, sastavljeno iz cilindričnih pramenova.
Virtemberg daje i meso i mleko
Mleko – ovce mogu da proizvedu oko 150 litara mleka u toku laktacije od 6 meseci. U našim uslovima retko se muzu,već se mleko koristi za odgoj jagnjadi.
Vuna – Runo je zatvoreno, sastavljeno iz cilindričnih pramenova. Godišnji nastrig neprane vune po ovci iznosi 4-4,5 kg, a u ovnova 6,5-8 kg. Prosečan randman vune je oko 50 %. Debljina vunskih vlakana se kreće od 24-30 mikrona (A i B sortiment).
Meso – Ova rasa je dosta krupna, sa povoljnim odnosom kosti:meso. Prirast jagnjadi u tovu je obično oko 300-400 grama. Jagnjad se rađaju sa težinom od 4-4,5 kg. Sa 30 dana dostižu težinu od 12-15 kg, sa 60 dana 20-24 kg, a sa 90 dana 30-35 kg. Randman mesa je obično oko 57 %, a meso je izuzetno ukusno, sa malo spoljašnjeg loja, već više marmorino. Zato ovu rasu često nazivaju Landras-ovce.
Plodnost
Ovce su ranostasne, te polno sazrevaju sa 6-8 meseci, ali se praktikuje prvi pripust sa starošću oko godinu dana. Obično se rađaju jedinčad, ali nisu retki ni blizanci, te se procenat jagnjenja na godišnjem nivou po ojagnjenoj ovci kreće od 120-150 %.
Gordana Aćimac, savetodavac
PSS Zrenjanin