Objekti za uzgoj pilića – Nekoliko saveta za izgradnju

pilici sajam

Savremeni objekti za uzgoj pilića su uglavnom tipa hale (odgajalište), sa dobro rešenim sistemom grejanja i ventilacije

Kao najoptimalnija naseljenost pilića u objektima za uzgoj smatra se smeštaj 12-15 pilića na jedan metar kvadratni površine poda. Širina objekta je najčešće je 12-14 metara, a dužina zavisi od planiranog broja za uzgoj.

Nekoliko saveta za izgradnju objekta za uzgoj pilića

  • Pravac postavljanja je sever-jug.
  • Zidovi se grade od dobrog izolacionog materijala koji obezbeđuje dobru toplotnu zaštitu. Moraju biti glatkih površina sa unutrašnje strane kako bi se obezbedila što bolja higijena i dezinfekcija.
  • Za gradnju poda koristi se beton, koji mora da bude nešto viši od okolnog terena kako bi se sprečio ulaz vode, ali i objekat zaštitio od glodara.
  • Tavanica se obično ne gradi, već ulogu zatvaranja i toplotnog izolatora vrši krov.
  • U većim objektima se obično prave 2-3 pokretne pregrade gde se objekat deli na manje prostore koje je lakše zagrejati posebno u prvi danima života (1-3 dana) pilića kada se mora obezbediti temperature od 30-35 stepeni Celzijusa.
  • Osvetljenje u odgajilištima najčešće je veštačko s obzirom na to da se svi objetki grade bez prozora. Optimalni intezitet veštačkog osvetljenja iznosi 20 luksa, a najmanje 10 luksa. Jače osvetljenje može za posledicu da ima pojavu kanibalizma. Sijalice u objektima za gajenje pilića ne bi trebalo da budu postavljenje na visini većoj od 2,5 metara.

Miloš Marković, dipl. inž. stočarstva, PSSS

Preporučujemo: Organska proizvodnja živine – izbor rasa i hibrida i dužina odgoja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede