Udruženje „Agroprofit“ predlaže raspisivanje novog poziva za razmenu junadi za kukuruz

junad u stali

Udruženje „Agroprofit” je evidentiralo zahteve za obnavljanje razmene od svojih kolektivnih članova – udruženja iz Kovina, Sremske Mitrovice, Sanada, Ečke, Banatskog Novog Sela i još nekih mesta.

Na sednici Upravnog odbora Udruženja  „Agroprofit”, u okviru koga je organizovana Proizvodna grupa proizvođača i odgajivača tovnih rasa goveda, predloženo je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Državnim robnim rezervama da se objavi novi poziv za razmenu junadi za kukuruz.

Udruženje je izuzetno zadovoljno sa ovim načinom intervenisanja države, jer je među 109 gazdinstava koja su ostvarila razmenu više od 80 odsto stočara koji su članovi Grupe.

Saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede i Državnim robnim rezervama bila je potpuna, dok su neke druge službe, kao i pojedini farmeri, načinili propuste u prijavljivanju i obradi podataka, pa je 29 stočara ostalo izvan spiska za preuzimanje kukuruza.

Udruženje predlaže da se u novi krug uključi 10.000 tona merkantilnog kukuruza, u paritetu 17 kg zrna za 1 kg žive junadi.

S obzirom da ovaj novi krug nije blagovremeno planiran, Udruženje predlaže da se napravi razlika u pravima stočara za ponudu junadi.

Kao moguće rešenje Udruženje predlaže da gazdinstva koja nisu do sada učestvovala u deobi zrna  imaju pravo da ponude 10 tona junadi, gazdinstva koja su jednom učestvovala polovinu od ovog iznosa, a oni farmeri koji su dva puta ostvarili razmenu mogli bi da računaju na četrvtinu od maksimalnog iznosa koji se odobrava po gazdinstvu.

Udruženje „Agroprofit” danas je evidentiralo zahteve za obnavljanje razmene od svojih kolektivnih članova – udruženja iz Kovina, Sremske Mitrovice, Sanada, Ečke, Banatskog Novog Sela i još nekih mesta.

Prema interesovanju farmera, kako je procenjeno, u novom krugu za razmenu može se očekivati oko 100 prijava, pa je navedenih 10.000 tona kukuruza za razmenu izgleda realan predlog.  

Klanice iz Divaca i Sjenice, sa kojima Udruženje ima potpisan sporazum o besplatnom prevozu i obračunu težine bez kala, su ispoštovale dogovor. Kod preuzimanje kukuruza stočari su imali jedino primedbu na vlasnika silosa u Vojvoda Stepi.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede