Ove godine, ranije nego obično, počela je najveća ratarska kampanja – žetva kukuruza. Rana berba sama po sebi upućuje na suvo leto,
prinudno zrenje i manji prinos od očekivanog. Upravo to se dešava ovih dana na kukuruznim poljima.
U srednjem Banatu pod ovom kulturom zasejano je blizu 90.000 ha .
U zavisnosti od lokaliteta, primenjene agrotehnike, rokova setve, Fao grupe zrenja, prinosi se kreću od 3,5 do 8 t/ha.
Veliki broj poljoprivrednih proizvođača skladišti kukuruz čekajući najpovoljniju cenu za prodaju.
Stoga ćemo skrenuti pažnju na mere čuvanja i skladištenja kukuruza radi očuvanja kvaliteta.
Proizvodnja kukuruza se odvija pod specifičnim agroekološkim uslovima za svaki region.
Visoke temperature i nedostatak padavina u kritičnim fazama za razvoj kukuruza (period oplodnje i nalivanja zrna), karakteristike su klimatskih uslova u poslednjih nekoliko godina, što utiče na prinos i kvalitet zrna.
Ovakvi uslovi utiču i na razvoj štetnih organizama i pojavu bolesti i štetočina na usevu.
Prognozno-izveštajna služba Vojvodine svakodnevno prati i izveštava o pojavi patogena na usevima i daje instrukcije o merama zaštite.
Pregledom useva kukuruza evidentirano je prisustvo gljiva koje prouzrokuju različite vrste plesni (Fusarium spp, Aspergillus spp, Penicillium spp, Cladosporium spp). Iako u manjem procentu, važno je dalje pravilno rukovanje usevom, jer ove gljive nastavljaju svoj razvoj i u povoljnim uslovima skladišta.
Pored prisustva plesni, registrovana su i oštećenja od insekata (kukuruzni plamenac – Ostrinia nubilalis i pamukova sovica – Helicoverpa armigera). Insekti, pored direktnih šteta koje pričinjavaju na klipovima, otvaraju i put za infekcije različitim vrstama plesni.
Nije na odmet podsetiti proizvođače da vreme berbe određuju na osnovu vlage zrna. Berbu u klipu početi kada je vlaga zrna 25 %, a pri kombajniranju ispod 20 %. Ove godine s obzirom na ekstremnu sušu, kombajn podesiti da što manje lomi zrno, mehanički oštećuje klipove i stvara veliku količinu nečistoće.
Pre unošenja kukuruza, skladišne prostore (koš, čardak, kotarke) treba temeljno očistiti i istretirati protiv skladišnih štetočina. Obavezno odvojiti prošlogodišnji rod od ovogodišnjeg, odbaciti oštećene i bolesne klipove.
Najpre unositi kukuruz manje vlage, a u gornjim slojevima skladištiti vlažniji. Skladišni prostor treba da ima neometan protok vazduha.
Ukoliko je moguće kontrolisati temperaturu i vlagu tokom vremena skladištenja.
Autor teksta: Ivana Vasilijić, dipl. ing.
PSS Zrenjanin