Uspeh u tovu pilića u mnogome zavisi od same pripreme objekta i opreme koju koristimo. Pripremu započinjemo odmah

nakon završetka predhodnog turnusa i to mehaničkim čišćenjem (izđubravanje) objekta. Veliku pažnju je potrebno obratiti na proces čišćenja objekta i opreme, jer od predhodnog turnusa uvek ostane određeni broj štetnih mikroorganizma u prostirci u objektu i u okolini. Poželjno je pre mehaničkog čišćenja objekat tretirati insekticidom kako bi se uništili insekti pre nego što se sakriju. Pranje i dezinfekciju objekta treba izvršiti najmane 10-14 dana pre useljenja pilića. Temeljno čišćenje objekta započinjemo izđubravanjem i čišćenje na suvo (skreper, lopata, metla i dr.).
Nakon suvog čišćenja pristupamo pranju objekta vrućom ili hladnom vodom. Prilikom pranja treba voditi računa kuda ide voda iz objekta, zbog zagađenja. Osim objekta obavezno je pranje opreme koje možemo izvoditi u objektu ili van objekta. Nakon pranja i sušenja krečimo zidove. To je efikasan način dezifekcije, ali ne i dovoljan. Pod tretiramo sodom vodeči računa da ne oštetimo opremu.
Dezinfekciju opreme (hranilice, pojilice i dr.) i objekta radimo određenim dezificijensima (Desu, Peral S, Galisept i dr.). Veoma je bitno ispoštovati upustvo za primenu ovih preparata.
U ovako pripremljen objekat montiramo opremu, hranilice, pojilice, lampe i grejalice. Kontrolišemo ispravnost vodovodne i električne instalacije.
Sledeća operacija pri pripremi je unos prostirke. Najčešća prostirka je stolarska šuška (krupna piljevina) koja ima veliku apsorbcionu moć, 1 m3 suve šuške može da upije i do 750 l vode. Osim nje može da se koristi slama od pšenice i ječma, ljuska od pirinča i dr.
Debljina prostirke je u zavisnosti od spoljne temperature i vrste prostirke, zimi debljina treba biti preko 10 cm, a leti može 5-7 cm.
Završnu dezinfekciju sprovodimo parom formaldehida, odnosno zaplinjavanjem formalinom i hipermangana u odnosu 3:1, ali se ona zbog opasnosti primenjuje u posebnim situacijama i sprovode je lica obučena za ovaj vid dezinfekcije.
Nakon čišćenja, dezinfekcije i odmora objekat moramo zagrejati na temperaturu (32-34 °C) najmanje 24 časa pre prijam pilića.
Autor: Srđan Zafirović
POVEZANO: Nekomercijalni tov brojlera ili tov za sopstvene potrebe