Surutka u ishrani životinja

surutka

Surutka je ostatak pri proizvodnji sira, nakon što su iz mleka izdvojeni mast i kazein. Koristi se u ishrani životinja. Sveža surutka može biti slatka i kisela, jer se može dobiti iz slatkog ili ukiseljenog mleka.

Izrazito je vodenasto hranivo. Sadrži svega oko 7% suve materije. Količina svih hranljivih materija u surutki je niska. Ne sadrži vitamin A i D. Međutim, sveža surutka sadrži vitamine B grupe, naročito riboflavin, odakle i potiče njena zelenkasta boja.

Sveža surutka je odlično hranivo za svinje, koje je vrlo rado piju, ističe Dragan Radosavljević, savetodavac u PSSS. Svinje iznad 30 kg težine mogu dnevno da popiju 15 pa i više litara surutke. Računa se da 12 l sveže surutke zamenjuje 1 kg ječma u ishrani svinja. Može se davati u čistom stanju ili pomešana sa prekrupljenim koncentrovanim hranivima u vidu napoja. Ona je i dijetetsko hranivo.

svinja slovenija

Surutka u prahu

Sušenjem neprevrele slatke sveže surutke, posle izdvajanja kazeina, dobija se surutka u prahu, podseća Radosavljević. Njena je proizvodnja u stalnom porastu.

Sadrži oko 93% suve materije i 13-14 puta više hranljivih materija nego sveža surutka. Suva materija ima oko 71% BEM, tj laktoze, zbog čega se naziva i hranivom mlečnog šećera. Ona je ugljenohidratno hranivo.

Suva surutka sadrži oko 12% proteina, koji se uglavnom sastoje od albumina pošto sirilo jedino ne deluje na albumin. Proteini su, prema tome, manje vredni nego proteini obranog mleka u prahu. Sadrži oko 7% lizina, a cistina i metionina oko 5%.

Dobar je izvor vitamina B grupe, a naročito riboflavina i pantotenske kiseline. Ulazi u sastav krmnih smeša za podmladak, naročito svinja i živine. Svinjama se može davati 600-900 grama dnevno po grlu, savetuje Radosavljević.

Delaktozirana surutka u prahu se dobija odvajanjem šećera iz osušene surutke. Sadrži 14-16% proteina i do 50% laktoze. Koristi se u ishrani teladi.

Sastav surutke

Od 10 kg mleka dobije se do 1 kg sira i oko 9 litara surutke koja sadrži 5,5-7,5% suve materije. Od hranljivih materija u surutki ima najviše laktoze 4,5-6% ili oko 80% suve materije, proteina 0,6-1,1% ili 11-14% suve materije, mlečne masti u tragovima 0,06 – 0,8% ili 0,1% u suvoj materiji, pepela 0,4-0,9% odnosno 7-12% u suvoj materiji. Energetska vrednost 1 kg suve materije sadrži 13.673 kJ ME (svinje). Prema tome, 1 kg sveže surutke sa 6% suve materije ima 820 kJ ME.

Aminokiselinski sastav proteina surutke je povoljan, čak sa više cistina (2,0-2,6%) nego u mleku, surutka može podmiriti oko 50% potrebne količine 5 najvažnijih esencijalnih aminokiselina.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede