Претрага
Претрага

Specifičnosti ishrane krava u prvoj fazi laktacije

Laktacija počinje činom teljenja, a završava se zasušenjem u momentu visoke bremenitosti grla, tj. 40 do 60 dana pred novo teljenje. Prva faza laktacije traje oko...

krave u stali jedu
Galenika

Laktacija počinje činom teljenja, a završava se zasušenjem u momentu visoke bremenitosti grla, tj. 40 do 60 dana pred novo teljenje.

krave u stali jedu

Prva faza laktacije traje oko 60 dana nakon teljenja i karakteriše je sledeće:

1. Postepeno povećanje mlečnosti tek oteljenih krava, tako da se maksimum u proizvodnji mleka dostiže sa 35 do 50 dana. 

2. Posle teljenja konzumiranje hrane je značajno smanjeno i svoj maksimum dostiže tek nekoliko nedelja nakon ostvarenog maksimuma u proizvodnji mleka.

3. Pad telesne mase krava proističe iz činjenice da u ovoj fazi laktacije proizvodnja mleka se velikim delom odvija mobilizacijom telesnih rezervi iz organizma. Do potpunog prestanka opadanja telesne mase grla doći će tek nakon dostizanja maksimuma u konzumiranju hrane. 

Ishrana krava u ovoj fazi laktacije nije nimalo jednostavna i treba joj posvetiti posebnu pažnju.

Period u prvih 15 dana nakon teljenja naziva se još i periodom konsolidacije ishrane. Prvih nekoliko dana nakon teljenja krave se hrane istim obrokom kojim su hranjene do teljenja, tj. najkvalitetnijim senom i manjom količinom koncentrata. Nakon toga u obrok se mogu uključiti manje količine zelene hrane, repe, silaže uz svakodnevno povećanje količine koncentrata za 0,5kg do 1kg dnevno sve dok se ne dostine nivo koncentrovane smeše u obroku potreban za podmirenje dnevnih potreba grla (uključujući i proizvodnju mleka) a to je oko 4 kg dnevno.

Nakon ovog perioda, odnosno dostizanja potrebne količine koncentrata u obroku, poželjno je kravama ponuditi dodatne količine pre svega koncentrovane smeše i ovaj period naziva se periodom avansiranja obroka (30 do 40 dana). U ovom periodu treba povećati ukupne količine hrane, posebno koncentrata (1 kg : 0,5 kg : 0,3 kg/dan), sa osnovnim ciljem da se krava hranom stimuliše na povećanje dnevne proizvodnje mleka uz istovremeno postepeno zaustavljane pada telesne mase koja je posledica korišćenja dela telesnih rezervi za proizvodnju mleka.

Avans se produžava sve dok krava pozitivno reaguje na povećanje konzumiranja hrane povećanim lučenjem mleka. Kada krava prestane da pozitivno reaguje na dodatne količine koncentrata režim ishrane se zadržava na dostignutom nivou sve dok krava proizvodi istu dnevnu količinu mleka.

Padom proizvodnje mleka smanjuje se i količina hrane u obroku, naročito koncentrata i prilagođava potrebama krava u zavisnosti od proizvodnje mleka u tom trenutku.

Autor: Igor Petrović, savetodavac za stočarstvo

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno